Kuleczki ciasteczkowe z kokosem

Smaczne, szybkie w przygotowaniu kuleczki ciasteczkowe z kokosem i słodzonym mlekiem skondensowanym. W dużej mierze o ich smaku decydują użyte ciasteczka. Ja wybrałam ciasteczka korzenne i kakaowe. Alkohol możemy pominąć lub użyć likieru w ulubionym smaku. Kuleczki będą miały wtedy ciekawą nutę smakową. Masę z ciasteczek dzielimy na dwie części, więc do każdej możemy użyć innego alkoholu. Możemy również dodać inne aromaty. Bardzo polecam…

Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Star Bright .

kuleczki ciasteczkowe z kokosem2

Kuleczki ciasteczkowe z kokosem
Składniki na około 35 sporych kuleczek:
500g kruchych ciastek lub herbatników
(użyłam ciasteczek korzennych i herbatników kakaowych)
1 puszka słodzonego skondensowanego mleka
6 łyżek wiórków kokosowych
4 łyżki ulubionego likieru lub rumu
1-4 łyżki kakao bez cukru
aromat rumowy (niekoniecznie)
Dodatkowo:
czerwony barwnik spożywczy
wiórki kokosowe do obtoczenia

1.Ciastka zemleć w blenderze. Dodać do nich alkohol, 4 łyżki wiórków kokosowych i mleko skondensowane, wymieszać.

2.Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao i aromat. Jeśli masa wyjdzie za rzadka i zrobiona z niej kuleczka nie będzie trzymała kształtu, proszę dodać do masy więcej kakao.

3.Do drugiej połowy masy dodać jeszcze 2 łyżki wiórków kokosowych, wymieszać. Jeśli masa wyjdzie za rzadka i zrobiona z niej kuleczka nie będzie trzymała kształtu, proszę dodać do niej więcej wiórków kokosowych.

4.Z masy kakaowej formować w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać je w wiórkach kokosowych. Z drugą masą postępujemy tak samo, ale jeśli chcemy uzyskać inny kolor wiórków kokosowych, dodajemy do nich trochę barwnika spożywczego w żelu lub płynie i rozcieramy palcami, aż wiórki się zabarwią. Tak otrzymałam wiórki w kolorze czerwono-różowym:).

5.Kuleczki wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.

Smacznego:)

kuleczki ciasteczkowe z kokosem

5 komentarzy do “Kuleczki ciasteczkowe z kokosem”

  1. Pomysł na kuleczki podchwyciłam w mig :) Wyglądają bardzo efektownie! Smakują świetnie, ale… są mega słodkie, poziom słodkości w wersji hard :) Należy pamiętać że zblendowane herbatniki również są słodkie, a do tego mleko skondensowane… to wszystko razem tworzy bardzo słodki ulepek!
    Zastanawiam się czy zamiast mleka skondensowanego słodzonego nie użyć następnym razem niesłodzonego.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. myślę, że może Pani spróbować zapiec bo szkoda składników, w najgorszym wypadku wyjdą twarde, a w tedy pierniczki do puszki z jabłkiem i po tygodniu powinny zmięknąć, zresztą po pierwszej blaszce Pani zobaczy jak będą wyglądały i wtedy zadecyduje, można jeszcze spróbować dodać przypraw i cukru bo mąka „rozrzedzi” smak, ale to już Pani musi zadecydować czy się opłaca, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  3. Potrzebuje pomocy… wczoraj robilam pierniczki,chcialam pojsc na latwizne i zmiksowalam ciasto… ale chyba je 'przerobilam’ bo wyszla straszna breja. Dodalam do niego jeszcze duzo maki i troche poprawilo to jego stan na tyle,ze udalo mi sie zrobic kulke i schowac na noc do lodowki-ale i tak jego konsystencja rozni sie od tego,ktore wczesniej wyrabialam rekami (a skladniki i proporcje takie same) mysli Pani,ze z tego jeszcze cos wyjdzie czy od razu lepiej wyrzucic i zrobic nowe ciasto?

    Pozdrawiam
    Dominika!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz