Smaczne, szybkie w przygotowaniu kuleczki ciasteczkowe z kokosem i słodzonym mlekiem skondensowanym. W dużej mierze o ich smaku decydują użyte ciasteczka. Ja wybrałam ciasteczka korzenne i kakaowe. Alkohol możemy pominąć lub użyć likieru w ulubionym smaku. Kuleczki będą miały wtedy ciekawą nutę smakową. Masę z ciasteczek dzielimy na dwie części, więc do każdej możemy użyć innego alkoholu. Możemy również dodać inne aromaty. Bardzo polecam…
Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Star Bright .
Kuleczki ciasteczkowe z kokosem
Składniki na około 35 sporych kuleczek:
500g kruchych ciastek lub herbatników
(użyłam ciasteczek korzennych i herbatników kakaowych)
1 puszka słodzonego skondensowanego mleka
6 łyżek wiórków kokosowych
4 łyżki ulubionego likieru lub rumu
1-4 łyżki kakao bez cukru
aromat rumowy (niekoniecznie)
Dodatkowo:
czerwony barwnik spożywczy
wiórki kokosowe do obtoczenia
1.Ciastka zemleć w blenderze. Dodać do nich alkohol, 4 łyżki wiórków kokosowych i mleko skondensowane, wymieszać.
2.Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao i aromat. Jeśli masa wyjdzie za rzadka i zrobiona z niej kuleczka nie będzie trzymała kształtu, proszę dodać do masy więcej kakao.
3.Do drugiej połowy masy dodać jeszcze 2 łyżki wiórków kokosowych, wymieszać. Jeśli masa wyjdzie za rzadka i zrobiona z niej kuleczka nie będzie trzymała kształtu, proszę dodać do niej więcej wiórków kokosowych.
4.Z masy kakaowej formować w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać je w wiórkach kokosowych. Z drugą masą postępujemy tak samo, ale jeśli chcemy uzyskać inny kolor wiórków kokosowych, dodajemy do nich trochę barwnika spożywczego w żelu lub płynie i rozcieramy palcami, aż wiórki się zabarwią. Tak otrzymałam wiórki w kolorze czerwono-różowym:).
5.Kuleczki wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
Smacznego:)
może się nie zlepić przy niesłodzonym, pozdrawiam ciepło
Pomysł na kuleczki podchwyciłam w mig :) Wyglądają bardzo efektownie! Smakują świetnie, ale… są mega słodkie, poziom słodkości w wersji hard :) Należy pamiętać że zblendowane herbatniki również są słodkie, a do tego mleko skondensowane… to wszystko razem tworzy bardzo słodki ulepek!
Zastanawiam się czy zamiast mleka skondensowanego słodzonego nie użyć następnym razem niesłodzonego.
Pozdrawiam
Bardzo dziekuje za taka szybka odpowiedz! W takim razie bede probowac. :-)
Pozdrawiam i zycze milego dnia!
myślę, że może Pani spróbować zapiec bo szkoda składników, w najgorszym wypadku wyjdą twarde, a w tedy pierniczki do puszki z jabłkiem i po tygodniu powinny zmięknąć, zresztą po pierwszej blaszce Pani zobaczy jak będą wyglądały i wtedy zadecyduje, można jeszcze spróbować dodać przypraw i cukru bo mąka „rozrzedzi” smak, ale to już Pani musi zadecydować czy się opłaca, pozdrawiam serdecznie
Potrzebuje pomocy… wczoraj robilam pierniczki,chcialam pojsc na latwizne i zmiksowalam ciasto… ale chyba je 'przerobilam’ bo wyszla straszna breja. Dodalam do niego jeszcze duzo maki i troche poprawilo to jego stan na tyle,ze udalo mi sie zrobic kulke i schowac na noc do lodowki-ale i tak jego konsystencja rozni sie od tego,ktore wczesniej wyrabialam rekami (a skladniki i proporcje takie same) mysli Pani,ze z tego jeszcze cos wyjdzie czy od razu lepiej wyrzucic i zrobic nowe ciasto?
Pozdrawiam
Dominika!