Pyszne, drożdżowe makowce. Tradycyjne, zawijane, z bakaliami. Pięknie pachną, są delikatnie migdałowe i waniliowe. W środku wilgotne i pełne makowego nadzienia, mniam… Przygotowanie ich to była dobra zabawa:) ale trochę czasochłonna. Na pewno u mnie będą na święta. Fantastycznie smakują ze szklanką mleka. Za takim ciastem tęskni się cały rok. Bardzo polecam…
Makowiec zawijany
Składniki na dwa spore makowce:
Ciasto:
75g świeżych drożdży
6 szklanek + 2 łyżki mąki pszennej tortowej
500ml mleka
6 żółtek
220g cukru + 2 łyżki
200g masła
Masa makowa:
500g maku
200g poszatkowanych bakalii (użyłam orzechów i rodzynek)
6 białek
140g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
2 większe łyżki miodu
100g masła
1/3 łyżeczki aromatu migdałowego
Ciasto:
1. Podgrzać 1/2 szklanki mleka. Wlać je do miski, dodać świeże, rozkruszone drożdże, dwie łyżki mąki, dwie łyżki cukru i wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Rozczyn odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut.
2. Mąkę przesiać. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną kremową masę. Następnie do żółtek dodać mąkę, rozczyn, resztę ciepłego mleka i wyrobić ciasto (robotem kuchennym wyrabiałam przez koło 6-7 minut).
3. Roztopić masło i stopniowo dodawać je do ciasta, wgnieść je w ciasto. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 60 minut), ma podwoić objętość.
Masa makowa:
4. Mak opłukać pod zimną wodą (na sicie). Przełożyć go do rondla i zalać wrzątkiem (tak, żeby go przykrył 2-3cm). Zagotować i trzymać na małym ogniu przez około 15 minut.
Następnie mak dobrze osączyć i zemleć 2-3 razy.
5. Do rondelka wsypać cukier, cukier wanilinowy, dodać masło, miód i podgrzewać, mieszając, aż masło się roztopi.
6. Do maku dodać bakalie, aromat i roztopione masło z miodem, wymieszać.
7. Białka ubić na sztywną pianę i dodać je do maku, wymieszać.
8. Dwie blaszki o wymiarach 30×16 cm (można użyć większych) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe porcje. Porcje ciasta rozwałkować na dwa prostokąty. Krótszy bok ma mieć długość blaszki, czyli 30cm. Na każdy prostokąt wyłożyć masę makową i zwinąć go w roladę. Zawinięte makowce włożyć do blaszek (żeby koniec ciasta był pod makowcem) i odstawić jeszcze na około 20-30 minut do wyrośnięcia. Następnie wstawić je do nagrzanego piekarnika.
9. Piec w temperaturze 170°C na funkcji góra-dół przez około 65-75 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do przestygnięcia na 15 minut. Następnie makowce wyjąć z blaszek i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Przed podaniem makowiec zawijany można posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Udanych wypieków:)
Czy roztopione masło dodawane do ciasta ma być ostudzone czy ciepłe? We wszystkich przepisach na makowce są one całe zawinięte w papier czy nie przypiecze się od góry?
dodajemy ciepłe masło, można pod koniec pieczenia nakryć makowce folią, żeby za bardzo się nie spiekły, pozdrawiam serdecznie
w moich przepisac pisza by maku nie gotowac bo będzie gorzki tylko zalac wrzątkiem na kilka godzin ktoma racje
ja krótko gotuję około 10-15 minut, nie wydaje mi się gorzki, pozdrawiam serdecznie
Witam, czytałam, że w przypadku gotowej masy makowej można zrezygnować z cukru, ale czy należy dodawać roztopione masło z miodem? chciałabym upiec jeden makowiec – ile wtedy należałoby użyć masy makowej? Z góry dziękuję za odpowiedź :)
najlepiej tak 2 dni przed, pozdrawiam
chyba odpowiedź jest do innego pytania :) pozdrawiam i czekam na odpowiedź na moje pytania :)
tak przepraszam, tak dodałabym masło z miodem, będzie smaczniejsze, jak jeden makowiec to około 300-350g masy, pozdrawiam
bardzo dziękuję :) życzę Wesołych Świąt :) pozdrawiam serdecznie
Czy do gotowej masy makowej też należy dodać białka?
Ile wcześniej mogę go przygotować żeby nadal był smaczny? Pozdrawiam :
najlepiej tak 2 dni przed, pozdrawiam
nie mroziłam makowca, więc nie doradzę, pozdrawiam
Czy mogę upiec makowca wcześniej i zamrozić?
mam nadzieję, że się uda i będzie smakować, pozdrawiam
Dziękuję, to i ja w tym roku upiekę :-) Pozdrawiam.
piekłam go parę razy i nigdy mi nie popękał, pozdrawiam
Czy ten makowiec ładnie się piecze i NIE PĘKA? Ponieważ tego się najbardziej boję. Już piekłam makowca ale zawijanego w papier do pieczenia i upiekł się super, nie popekal, a tego trochę się obawiam.
może za wysoka temperatura, pozdrawiam
dlaczego moje makowce pekaja?Krysia
można, myślę że 160oC i podobny czas pieczenia jak przy góra-dół pozdrawiam
Czy można piec z termoobiegiem?Jeżeli tak to jaka temp.i czas pieczenia.
mak z maszynki do maku jest zmiażdżony ,nawet bardziej niż niejeden już przemielony dostępny w markecie