Łatwy tort z czekoladą i wafelkami – Łatwy, smaczny torcik, który przygotowałam dla trochę większych dzieci. Z dużą ilością czekolady, bitej śmietany i wafelków. Soczysty, nie za słodki i w miarę szybki. Zamiast knoppersów, można użyć batoników typu bounty, mars. Biszkopt jest orzechowy i żeby zintensyfikować smak orzechów, można do masy czekoladowej dodać 50g uprażonych, poszatkowanych orzechów. Jeśli torcik będziemy przygotować dzień wcześniej, radzę bitą śmietanę nałożyć na ciasto przed samym podaniem. Polecam… (zmodyfikowany przepis z książki „Łatwe torty” Dr. Oetker).
Łatwy tort z czekoladą i wafelkami
Składniki:
Ciasto:
5 jajek
3 łyżki gorącej wody
150g cukru
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
100g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
50g zmielonych orzechów (mogą być włoskie lub laskowe)
Nadzienie:
300g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% (możemy również użyć 200g gorzkiej i 100g mlecznej)
300g śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 puszka brzoskwiń lub gruszek, moreli
Wierzch:
400g śmietanki kremówki 30% lub 36%
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 łyżeczka cukru pudru
4 knoppersy
2 torebki śmietan-fixu (niekoniecznie, ale śmietana będzie lepiej trzymała formę)
Dekoracja:
2 łyżki poszatkowanych orzechów
1-2 pokrojone knoppersy
Ciasto:
1. Do miski wbić jajka, wsypać cukier, wlać gorącą wodę i ubijać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 6-7 minut, aż masa będzie puszysta i biała. Dodać aromat, wymieszać.
2. W drugiej misce wymieszać razem obie mąki i proszek do pieczenia. Następnie mąkę przesiać na masę jajeczną i krótko wymieszać mikserem ustawionym na najniższe obroty. Dodać zmielone orzechy, wymieszać.
3. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24-25cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C na funkcji termoobieg (180°C na funkcji góra-dół). Piec przez około 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia i przekroić w poziomie na 3 placki.
Nadzienie:
4. Do rondelka z grubym dnem wlać śmietankę i dodać połamaną czekoladę. Podgrzewać mieszając, aż czekolada się roztopi i składniki połączą się w gładką masę. Następnie zdjąć z ognia i odstawiać do całkowitego ostygnięcia (masa powinna być gęsta, jeśli nie zgęstnieje, to proszę wstawić ją do lodówki).
5. Owoce osączyć, zachowując syrop z puszki i pokroić na kawałeczki.
6. Do przestygniętej, gęstej czekolady dodać owoce i wymieszać.
7. Pierwszy kawałek ciasta nasączyć 4-5 łyżkami syropu po owocach i na wierzch nałożyć połowę masy czekoladowej z owocami. Przykryć drugim plackiem, który również nasączyć 4-5 łyżkami syropu i nałożyć resztę masy czekoladowej. Na wierzch położyć ostatni placek i nasączyć go syropem. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin.
Wierzch (bitą śmietanę najlepiej wyłożyć na ciasto przed samym podaniem):
8. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem wanilinowym i cukrem pudrem (możemy użyć fixu). Cztery knoppersy pokroić na kawałeczki i wymieszać z ubitą śmietaną. Następnie przełożyć ją na wierzch tortu, formując kopiec.
9. Wierzch tortu posypać orzechami i udekorować pokrojonymi knoppersami.
Udanych wypieków:)
Witaj :) Zrobiłam ten tort na urodziny Męża – tyle zachwytów jeszcze nie słyszałam (Mąż i Teść fantastycznie pieką) :) Lekko tylko zmodyfikowałam przepis, zastępując podane owoce wiśniami drylowanymi, bo akurat były pod ręką :) Ciasto było aromatyczne, lekkie i pyyyszne :) Bardzo dziękuję za kolejny inspirujący przepis :)
mam nadzieję, że będzie smakowało,
pozdrawiam ciepło
super, dziś zrobiłam, chłodzi się właśnie w lodówce, ale biszkopt mi taki wysoki niestety nie wyrósł :/
A patera cudna:)
Ależ efektowny!
Góra pyszności:)
must bake!
Rozpusta!! :)
MNIAM!!!
C U D O :)!!!!
Boski jest! ;)
…ale cieszy oko :)!!!
O-mój-Boże! Tak mi czegoś takiego dziś trzeba, a tak mi nie wolno, AAA! :D
szczeka mi opadla…No to pieczemy w weekend z Mala Cukierenka!! ;))
o mamooo…. Istna bomba kaloryczna!!
aż chce się polizać monitor….
Pierwsza częstuję się kawałeczkiem.Śliczny i niezwykle apetyczny!