Bardzo smaczne ciastka z konfiturą. Lekkie, chrupiące, maślane i takie pyszne… Podczas pieczenia ładnie pachnie w kuchni, aż nie można się ich doczekać:) Nie są trudne w przygotowaniu, więc zachęcam do wypróbowania przepisu. Użyłam konfitur malinowych i świetnie smakowały z kruchymi ciasteczkami. Polecam, polecam… (przepis z książki „Słodki świat Kasi”).
Kruche wiatraczki
Składniki na około 30 sztuk:
200g schłodzonego masła lub margaryny
2 szklanki mąki (340g)
2/3 szklanki cukru pudru
1 jajko
1 łyżka kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
gęsta konfitura lub marmolada, dżem
1. Wymieszać razem suche składniki. Dodać posiekane masło i przez chwilę rozcierać palcami. Następnie dodać jajko, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Wstawić je na 30 minut do lodówki.
2. Po wyjęciu z lodówki ciasto zagnieść jeszcze 2-3 razy i następnie podsypując mąką, rozwałkować na grubość około 4-5 mm. Z ciasta wycinać radełkiem kwadraty o boku około 8 cm. Następnie każdy kwadrat naciąć troszkę po przekątnych (patrz zdjęcie powyżej). Środek kwadratów posmarować troszkę konfiturą (około 3/4 łyżeczki) i rogi zlepiać na środku kwadratu, tworząc wiatraczki.
3. Ciastka piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez około 12-14 minut (180°C na funkcji góra-dół). Po wyjęciu z piekarnika zostawić na blaszce przez około 10 minut i dopiero wtedy je przenosić na talerzyk.
Udanych wypieków:)
Wyszły świetne. Wszystkim bardzo smakowały A najważniejsze że są łatwe do zrobienia
bardzo mi miło:) pozdrawiam serdecznie
Wiatraczki wyszły piękne i pyszne :) Przepis jest bardzo prosty :)
myślę że się nadaje, życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
czy to ciasto nadaje sie do wycinania foremkami?
dziekuje i pozdrawiam, zamierzamy jutro z synkiem takowe upiec, ale w roznych ksztaltach :)
Bardzo dziękuję:) pozdrawiam serdecznie. Cieszę się, że ciasteczka smakowały.
Rewelacyjny przepis,,bardzo smaczne wiatraczki POLECAM!!!!
Upiekłam dzisiaj. :) Wyszły baaardzo smaczne, kruche i delikatne. Ja robiłam z konfiturą śliwkową. Bardzo ładnie wyglądają takie wiatraczki, wszyscy w domu byli pod wrażeniem. Przepis jest łatwy, polecam wszystkim niezdecydowanym. Pozdrowienia dla Pani Natalii – świetna strona, super przepisy i piękne zdjęcia! :)
cieszę się, że smakowało:) pozdrawiam serdecznie
Pychotka:) ciasto słodziutkie:) polecam gorąco:D