Wiosna zbliża się już wielkimi krokami i aby Wam umilić czekanie na tę wspaniałą porę roku, Mała Cukierenka razem ze sklepem ZlotyAniol.pl, w którym znajdziecie dekoracje komunijne i wiele akcesoriów do przygotowania eleganckiego przyjęcia, postanowili zorganizować konkurs.
Sklep ZlotyAniol.pl ufundował wspaniałe nagrody:
1. Nagroda – Patera trójpoziomowa ze srebrnym rdzeniem i białymi talerzami zdobionymi wytłaczanymi ornamentami.
2. Nagroda – Kubek z gorącą czekoladą biały
3. Nagroda – Kubek z gorącą czekoladą błękitny
Aby wziąć udział w konkursie, wystarczy napisać o swoich ulubionych, drobnych słodkościach, które lubicie sobie przyrządzić, aby umilić wieczór, śniadanie lub obdarować ukochane osoby, wziąć do pracy…
Odpowiedzi proszę podawać w komentarzu pod postem do czwartku 6 marca (włącznie). Bardzo mile widziane zdjęcia i przepisy własnego autorstwa.
Zdjęcia proszę przesyłać na adres [email protected] lub dodawać na Facebooku Małej Cukierenki. Jedna osoba może przysłać 3 zgłoszenia.
Wszystkie zdjęcia będą opublikowane na Facebooku Małej Cukierenki w specjalnie założonym albumie.
W piątek 7 marca najciekawsze/interesujące odpowiedzi zostaną nagrodzone.
Nagrody będą wysyłane tylko na polski adres.
Serdecznie zapraszam do zabawy:)
Pozdrowienia z Małej Cukierenki
Pomarańczowa Delicja Piankowa
Składniki na spód biszkoptowy:
⦁ 2 paczki biszkoptów (240g)
⦁ kostka masła (rozpuszczona i przestudzona)
⦁ 2-3 łyżki gorzkiego kakao
⦁ 3-4 łyzki cukru pudru
Biszkopty zmielić w malakserze. Dodać do nich masło, kakao, cukier puder. Wszystko ponownie zmiksować do połączenia składników.
Przełożyć do tortownicy (śr.25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (spód) i folią spożywczą (boki).
Dokładnie ugnieść i wyrównań. Można do tego użyć szklanki. Na czas dalszych przygotowań schować do lodówki.
Składniki na piankę:
⦁ 2 galaretki o smaku pomarańczowym
⦁ 600 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
⦁ opakowanie delicji pomarańczowych
⦁ pół tabliczki gorzkiej czekolady
⦁ 2 pomarańcze
⦁ kilka łyżeczek konfitury pomarańczowej (opcjonalnie)
⦁ dodatkowa galaretka pomarańczowa
2 galaretki pomarańczowe rozpuścić w 0,5 l wody.Całkowicie wystudzić.
Dodatkową galaretkę rozpuścić w osobnym naczyniu w 200-250 ml wody. Ostudzić.
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić. Powoli wlewać wystudzoną, płynną galaretkę pomarańczową, cały czas. Połowę wylać na spód. Włożyć do lodówki i poczekać, aż pianka lekko się zetnie. Ułożyć delicje na obwodzie, a w środku posypać posiekaną czekoladą. Delikatnie wylać pozostałą część pianki. Schować do lodówki. Poczekać aż się lekko zetnie.
Obkroić skórkę pomarańczy razem z białą błonką. Pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć na piance, posmarować konfiturą i zalać galaretką. Schłodzić przez całą noc.
Smacznego :)
Babeczki Filiżanki
Składniki na babeczki (8 szt.):
⦁ 120ml mleka
⦁ 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii/ ziarenka z laski wanilii
⦁ 120g masła (najlepiej miękkiego – szybciej się rozpuści)
⦁ 100g białej czekolady
⦁ 150g mąki
⦁ 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
⦁ 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
⦁ 100g cukru
⦁ 1 jajko
⦁ 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (rozpuszczonej w minimalnej ilości wody)
⦁ kilka Białe Michałki :) mniam….4 szt. do babeczek, reszta dla nas :)
Składniki na lukier plastyczny:
⦁ 500g cukru pudru
⦁ 65g glukozy w proszku
⦁ 3 płaskie łyżeczki żelatyny
⦁ 50-55ml zimnej wody
⦁ kilka kropli ekstraktu migdałowego lub aromatu np. rumowego
Składniki na krem maślany (potrzebny pod lukier):
⦁ 80g miękkiego masła
⦁ 80g cukru pudru
⦁ 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
⦁ 1 łyżka mleka
Składniki dodatkowe
⦁ 400 g śmietany kremówki 36%
⦁ 3 – 4 łyżki cukru pudru
⦁ kawa rozpuszczalna do posypania
Przygotowanie lukru plastycznego:
⦁ Żelatynę zalać zimną wodą, zostawić do napęcznienia
⦁ Przełożyć do rondelka, dodać glukozę w proszku i podgrzewać na niewielkim ogniu TYLKO do rozpuszczenia. Nie można pozwolić, by się zagotowało. Odstawić do lekkiego przestygnięcia.
⦁ Partiami dodawać cukier puder i energicznie mieszać. Z czasem bedzie to trudne, bo z każdą porcją cukru pudru masa staje się coraz gęstsza. Dodać ekstrakt/aromat i mieszać. Ja finalnie dodałam 410g cukru pudru przy podanych proporcjach.
⦁ Przełożyć z rondelka do miski i wyrobić masę.
⦁ Owinąć folią spożywczą i odstawić na bok na czas przygotowania babeczek.
Przygotowanie babeczek:
⦁ Do małego garnka wlać mleko, ekstrakt z wanilii i masło. Podgrzewać do rozpuszczenia masła, ciagle mieszając. Odstawić do ostudzenia.
⦁ Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej – połamaną tabliczke wkładamy do plastikowej miski, którą umieszamy nad rondelkiem z gotującą się minimalną ilością wody. Nie możemy dopuścić, by woda dotykała do dna miski! Odstawić i ostudzić.
⦁ Suche składniki przesiać. Dodać cukier. Wymieszać.
⦁ Dodać masę z małego garnka,jajko i ostudzoną czekoladę. Zmiksować do połaczenia składników
⦁ Masę podzielić na 2 równe części. Do jednej z nich dodać kawę rozpuszczalną i wymieszać.
⦁ Formę na muffnki wyłożyć papilotkami.
⦁ Nałożyć do papilotek po pełnej łyżce jasnej masy.
⦁ Na nią położyć połówkę Białego Michałka i przykryć pełną łyżką kawowej masy.
⦁ Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160* i piec przez ok.25 minut.
Przygotowanie kremu maślanego:
⦁ Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę
⦁ Dodać ekstrakt, mleko i ponownie zmiksować.
Przygotowanie bitej śmietany:
⦁ Bardzo dobrze schłodzoną kremówkę przelłożyć do schłodzonego naszynia i ubic na sztywno
⦁ Dodac cukier puder, zmiksować jeszcze przez chwilę i schować do lodówki
Składanie filiżanek:
⦁ Ostudzone babeczki „rozebrać” z papilotek. Jeżeli za bardzo urosły na boki lub do góry – ściać nadmiar.Odkroić kawałek lukru. Rozwałkować na blacie/stolnicy silikonowej oprószonej cukrem pudrem. Wałek też obsypać cukrem pudrem, by lukier się nie nam nie przyklejał.
⦁ Wyciąć kółka odpowiadające powierzchi spodu babeczki.
⦁ Babeczki odwrócić do góry nogami, spody posmarować kremem maślanym, na który należy przykleić kółka z lukru plastycznego. Odstawić do lodówki na czas dalszych przygotowań.
⦁ Odłożyć kawałek lukru na uszka filiżanek, a resztę rozwałkować w taki sam sposób jak powyżej.
⦁ Powycinać pasy odpowiadające wysokości babeczki o takiej długości, by owinęły babeczkę dookoła.
⦁ Wyjąć babeczki z lodówki. Boki posmarować kremem mślanym i przykleić przygotowane paski. Wyrównać.
⦁ Uformować uszka filiżanek, których końce posmarować kremem maślanym. Umocować i ponownie do lodówki.
⦁ Jeżeli zostało nam lukru – można do filiżanek dorobić talerzyki, wycinając szklanką i kubkiem 2 kółka: mniejsze i większe. Mniejsze posmarować kremem maślanym, przykryć większym kółkiem i docisnąć mocno szklanką, by jej krawędzie odcisnęły się na większym kółku.
⦁ Bitą śmietanę przełożyć do szprycy i nałożyć ją na babeczkę tak, by przypominała piankę cappuccino. Posypać kawą.
Smacznego!
Kawowe gniazdka bezowe z czekoladowo-czekoladowym nadzieniem :)
Czekolada i kawa – to to, co uwielbiam najbardziej. Dlatego sądzę, że te smaki idealnie do siebie pasują. Pyszne ciastko deserowe podane z aromatyczną, świeżo zaparzoną prawdziwą kawą, spokojną muzyką w tle, pozwoli nam odpłynąć na moment i zapomnieć o zabieganym świecie…:)
GNIAZDKA (6 większych):
⦁ 3 białka
⦁ 170g cukru białego (jeżeli nie jest drobny – zmielić w malakserze)
⦁ szczypta soli
⦁ niecała łyżeczka białego octu winnego
⦁ łyżka stołowa kawy rozpuszczalnej (użyłam Espresso Nescafe)
Piekarnik rozgrzać do 120*.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier i ubijać, żeby się dobrze rozpuścił. Dodać ocet i kawę. Wszystko zmiksować do dokładnego wymieszania i uzyskania lekko brązowej lśniącej masy.
Przełożyć masę do szprycy i uformować gniazdka o średnicy ok.7-9 cm zaczynając od dna, a następnie dobudować boki.
Piec 1 h 45 min. Po upieczeniu zostawić bezy w piekarniku, by sobie odpoczęły. Po ok. 30 minutach uchylić drzwiczki i poczekać aż ostygną.
KREM NUTELLOWY :)
⦁ 6 łyżek Nutelli (po 1 na gniazdko)
⦁ wafelek np. Góralki (np. orzechowy lub nugatowy) lub Knoppers
Wafelka pokruszyć i wymieszać z Nutellą.
KREM CZEKOLADOWY:
⦁ 250g mascarpone
⦁ 100g gorzkiej czekolady
⦁ 200ml śmietany kremówki 30%
⦁ 1 – 2 łyżki likieru czekoladowego/kawowego/orzechowego
OZDOBIENIE:
⦁ gorzkie kakao
⦁ uprażone, obrane ze skórki, posiekane orzechy np. laskowe
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (w plastikowej misce nad gotującą się wodą; WAŻNE,by miska nie dotykała do wody). Przestudzić.
W misce połączyć mascarpone z kremówką. Dodać przestudzoną czekoladę i zmiksować do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
SKŁADANIE GNIZADEK
Dno ostydzonego gniazdka wypełnić kremem z Nutelli. Krem czekoladowy przełożyć do szprycy i uzupełnić nim resztę wolnego miejsca z lekką górką.
Całość można oprószyć gorzkim kakao lub posypać posiekanymi, uprażonymi orzechami.Gniazdko + kawa…
Voilà! Smacznego :)
Witam ponownie :)
Dodaję zaległe przepisy na:
– Pomarańczową Delicję Piankową
– Babeczkę Filiżankę
– Kawowe Gniazdka Bezowe :)
Rolada biszkoptowa z jabłkiem
Składniki:
7 jajek
100 g drobnego cukru
2 łyżki cukru waniliowego
140 g mąki
1 łyżka oliwy
można dodać pół łyżeczki proszku do pieczenia
3-4 jabłka
cynamon
bułka tarta
Sposób przygotowania:
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier waniliowy i zwykły.
Dodajemy następnie po jednym żółtku.
Przesiewamy mąkę i mieszamy ją delikatnie łyżką z resztą ciasta. Dodajemy łyżkę oliwy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Jabłka obieramy, kroimy na ósemki i układamy na blaszce jedno za drugim. Posypujemy cynamonem i bułką tartą.
Zalewamy ciastem, pieczemy 15 minut w 220’C. Ciepłe ciasto odwracamy na ściereczkę, delikatnie odrywamy papier do pieczenia.
Zwijamy roladę, lekko dociskając.
Kroimy pod skosem a przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Kokosowe wafle
Bardzo szybkie do przygotowania, smaczne i dosyć nietypowe, nie są przekładane w tradycyjny sposób masą kajmakową i dżemem. Zawsze to jakaś miła, słodka odmiana.
Składniki:
4 sztuki wafla,
MASA KOKOSOWA:
1 kostka margaryny,
3/4 szklanki cukru,
1/2 szklanki mleka,
10 dkg kokosu,
1 szklanka mleka w proszku.
MASA KAKAOWA:
3/4 szklanki śmietany,
1/2 kostki margaryny,
1/2 szklanki cukru,
cukier waniliowy,
2 łyżki kakao
Sposób przygotowania:
MASA KOKOSOWA: Wszystkie składniki z wyjątkiem mleka w proszku należy zagotować, a następnie ostudzić.Po ostudzeniu masy wymieszać z mlekiem w proszku.
MASA KAKAOWA: Wszystkie składniki należy zagotować, lekko przestudzić.Letnią masą smarować wafle. Masa ta wychodzi dość rzadka, ale wszystko później ładnie stężeje.
Smarujemy wafla wg schematu: WAFEL-MASA KAKAOWA-WAFEL-MASA KOKOSOWA-WAFEL-MASA KAKAOWA-WAFEL. Wafla lekko dociskamy np.książka przez ok 15 minut i zostawiamy w chłodnym miejscu do zastygnięcia mas.
Jako miłośnicza serników zaproponuję kolejny przepis na to ciasto. Tym razem w postaci mini babeczek. Stanowią one świetną słodko-kwaśną fuzję poprzez skontrastowanie smaku czekoladowego spodu i masy serowej z sosem wiśniowym.
Z całym SERcem mogę polecić te serniczki każdemu.
WANILIOWE MINI SERNICZKI Z SOSEM WIŚNIOWYM
Składniki:
Czekoladowy spód
• 90 g mąki pszennej
• 140 g gorzkiej czekolady
• 3 jajka
• 100 g masła
• 180 g cukru
Masa serowa i sos wiśniowy
• 70 dag zmielonego twarogu
• 3 jajka
• 115 g cukru kryształu
• laska wanilii
• 30 dag wiśni (świeże lub mrożone)
• 30 g cukru
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Czekoladę kruszymy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Masło ucieramy z cukrem i jajkami. Następnie dodajemy przestygniętą czekoladę, a na koniec mąkę. Wszystko dokładnie łączymy. Masę czekoladową wlewamy do połowy foremek na muffinki.
Zmielony twaróg miksujemy z jajkami, cukrem oraz ziarenkami wydrążonymi z laski wanilii. Masę serową kładziemy na masę czekoladową. Muffinki pieczemy w 160 oC przez ok 15-20 min.
Wypestkowane wiśnie zasypujemy cukrem i gotujemy. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, którą rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Płyn po woli wlewamy do wiśni i szybko mieszamy. Całość należy zagotować.
Przestudzone muffinki polewamy sosem wiśniowym.
Ciasteczka poduszeczki bardzo często goszczą na moim stole. Powód? Szybko się je piecze, a jeszcze szybciej zjada, dlatego często mam w domu „bitwę” o ostatnie poduszki :-) Poduszeczki można wypełnić dżemem, owocami lub wytrawnym farszem. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu!
PODUSZECZKI ZE ŚLIWKAMI
Składniki:
• 425g mąki pszennej
• 200g masła
• 150g śmietany lub waniliowego serka homogenizowanego
• 2 łyżeczki cukru pudru
• szczypta soli
• śliwki węgierki
Wykonanie:
Mąkę i cukier puder przesiewamy przez sitko. Dodajemy miękkie masło, śmietanę lub serek homogenizowany oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki zagniatamy, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez ok. 1h. Po tym czasie, ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1cm i wycinamy szklaną kółka. Na środek każdego z nich kładziemy połówkę śliwki i sklejamy tak jak pierogi, wykańczając ozdobnymi falbankami. Pieczemy w 180 oC przez ok. 15 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.