Jak zrobić z lukru filiżankę kawy z serduszkiem

Zapraszam na post, w którym pokażę jak zrobić z lukru filiżankę z kawą i małym serduszkiem. Pomysł powstał przy moim ostatnim torcie czekoladowo – kawowym (przepis: Tort czekoladowy z kawą i dżemem). Wygląda ślicznie i uroczo, jest świetną dekoracją tortu. Uszko do filiżanki, spodeczek i serduszko radzę przygotować dzień wcześniej, wyschnięte będzie nam łatwiej je przymocować. Filiżance też by dobrze zrobiło, gdyby trochę przeschła, będzie nam łatwiej ją przenosić, lukier nie będzie się odkształcał. Babeczki kawowe są ładną dekoracją ciast, ale można również je podać w formie deseru. Zachęcam więc do zrobienia takich babeczek, to niezła zabawa:).

babeczka kawa z lukru

Na 1 babeczkę trzeba:
Babeczkę, na przykład waniliową (tu znajdziecie przepis „Babeczki waniliowe”(klik)),
trochę kremu czekoladowego (przepis poniżej)
2-3 łyżki zaparzonej kawy
około 150g marcepana
około 150-200g białego lukru plastycznego
trochę lukru plastycznego w brązowym i czerwonym kolorze
jadalny czerwony brokat
czekoladowe ziarenka kawy
trochę wody lub kleju spożywczego

Przepis na krem czekoladowy dla 12 babeczek:
Składniki:
100g masła w temperaturze pokojowej
100g cukru pudru
100g połamanej gorzkiej czekolady
1 łyżka zaparzonej kawy (możemy zastąpić mlekiem lub wodą)

1. Czekoladę roztopić na parze i odstawić do ostygnięcia.

2. Masło ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 2 minuty. Dodać cukier puder i dalej ucierać przez około 3-5 minut, aż masa będzie lekka i kremowa.

3. Dodajemy roztopioną czekoladę i znów ucieramy mikserem przez około 2 minuty.

4. Na końcu dodajemy kawę i ucieramy, aż cukier puder nie będzie wyczuwalny (lub ledwie będzie wyczuwalny, u mnie nie było go czuć w ogóle) i krem gotowy.

kawa1

1. Babeczkę wyciągamy z papierowej foremki i wyrównujemy, to znaczy obcinamy wystający wierzch, żeby był poziomy i trochę boki, jeśli to konieczne.

2. Babeczkę nasączamy kawą.

kawa2

3. Następnie smarujemy ją czekoladowym kremem.

4. Z marcepanu wycinamy okrąg o średnicy naszej babeczki i nakładamy go na wierzch. Następnie wycinamy z marcepanu pasek o szerokości, która będzie odpowiadać wysokości naszej babeczki i zawijamy go dookoła. Jeśli pasek był za długi, to go obcinamy i dotykając palcami, łączymy styki. Marcepan wyrównujemy packą do wygładzania lukru lub dłońmi.

kawa3

5. Z brązowego lukru wycinamy okrąg o średnicy naszej babeczki i nakładamy go na wierzch, wyrównujemy packą.

kawa4

6. Z białego lukru wycinamy pasek o szerokości, która będzie odpowiadać wysokości naszej babeczki i zawijamy go dookoła, obcinamy nierówności, a łączenia wygładzamy palcami. Następnie ciastko wygładzamy packą do wygładzania lukru (najlepiej dwoma, trzymamy je w obu rękach).

kawa5

7. Z białego lukru robimy wałeczek i zawijamy go w literkę „S”. Będzie to uszko filiżanki. Odstawiamy do wyschnięcia na co najmniej 2 godziny, najlepiej na całą noc.

8. Następnie robimy spodeczek, ja zrobiłam go o średnicy 13cm. Wycinamy go z białego lukru, środek dociskamy jakimś mniejszym naczynkiem, żeby zrobić brzeg spodeczka. Odstawiamy do wyschnięcia na co najmniej 2 godziny, najlepiej na całą noc.

9. Jeśli babeczka będzie leżała na kremie z dodatkiem budyniu lub śmietany, wtedy również z marcepanu wycinamy okrąg o średnicy około 14cm i odstawiamy do wyschnięcia, podłożymy go pod lukier, co zapobiegnie jego rozpuszczeniu.

kawa7

10. Z czerwonego lukru formujemy serduszko. Smarujemy je odrobinę klejem spożywczym i posypujemy czerwonym brokatem, odstawimy do wyschnięcia na co najmniej 2 godziny.

kawa6

11. Na torcie kładziemy marcepan, na nim spodeczek z białego lukru. Następnie filiżankę, do której przyklejamy uszko (smarujemy je odrobiną spożywczego kleju i przez chwilę przytrzymujemy). Na wierzchu kładziemy lub przyklejamy serduszko i ozdabiamy czekoladowymi ziarenkami kawy.

Smacznego:)

Print Friendly, PDF & Email

24 komentarze do “Jak zrobić z lukru filiżankę kawy z serduszkiem”

  1. Łączę pełne mleko w proszku z cukrem pudrem, w równych proporcjach, dodaję odrobinę mleka płynnego i wyrabiam jak ciasto na pierogi, masa gotowa. Można użyć barwni spożywczy lub odrobiny kakao dla uzyskania koloru. Polecam

    Odpowiedz
  2. Dziękuje,tak też myślałam że nie ma przepisu,,,chociaż ja kiedyś robiłam cos podobnego z takich pianek Jojo,jakiś efekt był ;-) pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. wydaje mi się, że najlepiej go kupić, ja najczęściej kupują go w sklepie internetowym tortownia pl,
    przepisu na lukier nie mam, pozdrawiam

    Odpowiedz
  4. Nie wkładamy tego lukru do lodówki, to ważne! ponieważ w lodówce może się jak to mówią Anglicy „spocić”. W lodówce jest trochę wilgotno i lukier często się zaczyna topić. Zostawiamy go w temperaturze pokojowej,
    pozdrawiam serdecznie:)

    Odpowiedz
  5. CUDEŃKO !!! gratuluje zdolności :) mam pytanko, piszesz ze trzeba odstawić do wyschnięcia, czy trzeba schować do lodówki na ten czas, czy zostawić np; na blacie? Już nie mogę się doczekać przepisu na czekoladowo-kawowy torcik :) Gorąco pozdrawiam :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz