Ciasto wuzetka

Zapraszam dzisiaj na moją wersję warszawskiej wuzetki. Biszkopt kakaowy, przełożony dużą porcją bitej śmietany, pachnący delikatnie wanilią (zamiast cukru wanilinowego możemy użyć ekstraktu z ziarenkami wanilii lub ziarenka wyskrobane z wanilii). Dla przełamania smaku użyłam domowej roboty dżemu morelowego, który udał mi się trochę kwaskowaty. Ciasto pyszne, idealne na deser do kawy, wygląda bardzo apetycznie i zaspokoi apetyt nie jednego łasucha:) polecam…

ciasto wuzetka

Ciasto wuzetka
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek – osobno żółtka i białka
140g mąki pszennej (użyłam tortowej)
3 łyżki kakao bez cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
170g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
Krem:
1l śmietanki kremówki 30% lub 36%
2 fixy do śmietany
5-7 łyżek cukru pudru (ja dodałam 5 łyżek, proszę dosłodzić do smaku)
1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g
4 łyżeczki żelatyny
Polewa:
250ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
200g gorzkiej czekolady lub mlecznej
50g masła
Dodatkowo:
8-10 łyżek dżemu morelowego (możemy użyć malinowego, wiśniowego, dobrze jak będzie kwaskowaty)
Do ozdoby:
około 150ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
1-2 łyżki cukru pudru
Do nasączenia:
1/3 szklanki zaparzonej harbaty
1 łyżka cukru pudru
około 4-5 łyżek wódki lub spirytusu (jeśli pominiemy proszę dodać więcej herbaty)

Biszkopt:
1. Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).

3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodać połowę cukru i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.

4. Żółtka utrzeć z resztą cukru oraz cukrem wanilinowym na jasną, kremową masę. Dodać je do ubitych białek i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie w 3 partiach dodać mąkę, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać łyżką.

6. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i przekroić je raz w poziomie. Otrzymamy 2 blaty ciasta. Jeden kawałek ciasta włożyć z powrotem do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu skropić biszkopt w blaszce, następnie posmarować go 4-5 łyżkami dżemu.

Krem:
7. Żelatynę zalać 6 łyżkami wody i odstawić na około 10-15 minut, aby napęczniała. Następnie podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści (nie gotować!!). Zdjąć z ognia i odstawić na około 10-15 minut do przestygnięcia (ma być ciepła, ale nie gorąca).

8. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z fixami, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Cały czas miksując, powoli wlewać ciepłą żelatynę. Gotowy krem wyłożyć na biszkopt w blaszce. Wyrównać i przykryć go drugim kawałkiem ciasta, nasączyć go pozostałym ponczem. Wierzch biszkoptu posmarować dżemem.

Polewa:
9. Do rondelka z grubym dnem wlać śmietankę, dodać połamaną czekoladę i masło. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa stanie się jednolita (nie gotować!). Zdjąć z ognia i polewę odstawić na 10 minut do przestygnięcia. Następnie polać nią wierzch ciasta i blaszkę wstawić do lodówki na około 3-4 godziny, najlepiej na całą noc.

Do ozdoby:
10. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i porcje ciasta przed podaniem udekorować kleksami bitej śmietany.

Udanych wypieków:)

ciasto wuzetka

Print Friendly, PDF & Email

25 komentarzy do “Ciasto wuzetka”

  1. Zamierzam zrobić ciacho w blaszce 24×24. Jest potrzeba zmniejszania ilości składników czy może zostać tak jak w przepisie? Zależy mi na grubym i puszystym biszkopcie :D

    Odpowiedz
  2. Proszę mi powiedzieć, jak układa Pani blaty upieczonego biszkoptu? Chodzi mi o to, czy w takiej kolejności, jak wyjęty z blachy, czy np przekręca Pani górę biszkoptu, by stała się spodem dla wuzetki?

    Odpowiedz
  3. Wygląda pysznie, ja robię taką ze swojego przepisu. Mam pytanie po co do biszkoptu proszek do pieczenia. Zawsze robię biszkopt bez tego dodatku i wychodzi puszysty i wysoki. Sekretem są dobrze ubite białka w temperaturze pokojowej oraz stopniowe dodawanie cukru a potem żółtek. Pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz