W Małej Cukierence bardzo czekoladowe ciasto z cukinią. Wilgotne, gęste, ale nie zbite! Cudownie aromatyczne z odrobiną cynamonu i aromatu migdałowego, pyszne. Będzie to teraz jedno z moich ulubionych czekoladowych ciast, a w okresie letnim u mnie zawsze jest sporo cukinii. Bardzo polecam!
Bardzo czekoladowe ciasto z cukinią
Składniki:
1 umyta, średnia cukinia o wadze około 480-500g
3/4 szklanki mocnej kawy
2 i 1/2 szklanki mąki (użyłam tortowej)
1/2 szklanki gorzkiego kakao
1 łyżeczka sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka cukru
2 jajka
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego
100g poszatkowanej gorzkiej czekolady
1. Blaszkę o wymiarach 29x16cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Cukinię zestarzeć na tarce z dużymi oczkami. Zalać ją kawą i odstawić na około 10 minut.
3. W międzyczasie przesiać mąkę i kakao. Dodać sodę, proszek, sól i cynamon, wymieszać.
4. Cukinię dobrze osączyć w rękach.
Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji góra-dół.
5. W kolejnej misce wymieszać razem cukier i jajka. Wlać olej, dodać ekstrakt lub aromat, wymieszać. Dodać osączoną cukinię, wymieszać.
6. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać krótko łyżką lub szpatułką. Na końcu dodać poszatkowaną czekoladę, wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
7. Ciasto podawać pokrojone na grube plastry.
Udanych wypieków:)
nie wyszło mokre :( piekłam krócej i suchelec mimo tego.
coś mi nie pasuje w tym cieście smakowo, nie mogę dokładnie zorientować się co… może za mało słodkie, może ten aromat i proszek do pieczenia…niby czuć czekoladę ale jak nieczekoladowe ciasto. nie wiem, jestem zawiedziona.
a w ilu stopniach piec to ciasto
w 160C na funkcji góra-dół pozdrawiam
Czy po upieczeniu ciasto można przekroić tak jak biszkopt i przełożyć masą, np. z bitej śmietany?
myślę, że tak, pozdrawiam serdecznie
Dziękuję za przepis :) Zrobiłam w sobotę dwa :D teraz sobie zajadam do kawki :)
Mam pytanie odnośnie cukinii- czy można użyć takiej z grubą skórką? Chodzi mi o to czy przy starszej cukinii- skórka zmięknie w trakcie pieczenia, czy lepiej obrać cukinię? Pozdrawiam :-)
myślę, że zmięknie, pozdrawiam serdecznie
Ciasto wyszło pyszne. Szczególnie z lodówki w upalne dni pyszne do kawki i dodaje energii ;) zrobiłam z polewą z czekolady gorzkiej i jest ciut mało słodkie. Kolejnym razem dodam trochę więcej cukru. Ale smak cudowny. Lekki i pyszny. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam :)
Czy podana waga cukinii jest przed czy po starciu i odciśnięciu?
waga przed, pozdrawiam
Polecam dać mniej mąki, max 2 szklanki. Ciasto wychodzi bardziej lekkie, puszyste, dosłownie rozpuszcza się w ustach. Przy ilości mąki jak w przepisie ciasto wychodzi bardziej zwarte i gumowe, poza tym jest pyszne!!
Wyrosło pięknie ,niestety w smaku bez smaku ;( za mocno czuc kakao az pod koniec kawalka ciasta bylo mi niedobrze. Dalam polowe mniej cukru i teraz zaluje. Szkoda :(
Wypróbowałam przepis i… WYSZŁO SUPER!;)
Ciasto jest bardzo smaczne ale moje niestety nie wyszło tak wilgotne jak wszyscy opisują :( Czy możliwe, że za bardzo odsączyłam cukinię? Albo może je przepiekłam (piekłam 55 minut bo blaszka jest dłuższa i płytsza niż w przepisie)?
może za długo było pieczone, pozdrawiam serdecznie
dziękuję! nastepnym razem będę piec krócej :) ale i tak wszyscy są ciastem zachwyceni!
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Ciasto jest absolutnie przepyszne!!!!!!:)))))nawet po kilku dniach jest wciaz wilgotne
Witam, czy to ciasto nadaje się do upieczenia w silikonowych formach na muffiny? Jeśli tak to ile mniej więcej należy je piec?
Pozdrawiam :)
tak można, piekłabym około 23-25 minut, pozdrawiam
Kolejny świetny przepis, ciasto jest fanstastyczne:) Piekłam już podobne z innej strony ale to jest dużo mniej tłuste, zdecydowanie lepsze i prostsze w wykonaniu. Ja darowałam sobie tylko moczenie cukinii w kawie – dodałam dwie łyżki rozpuszczalnej kawy do masy na sam koniec, dla smaku. Wyszło świetnie:) Dziękuję i pozdrawiam,
Upiekłam wg przepisu, który został tutaj podany- jedynie zamiast olejku migdałowego dałam waniliowy i zamiast mąki tortowej użyłam mąki pszennej, którą przesitkowałam. Ciasto wyszło troche zakalcowate i dla mnie za mało słodkie. Ponieważ mam dużo cukinii, zrobię jeszcze raz dosładzając je nieco bardziej i piekąc 10-15 minut dłużej. Pozdrawiam.
cieszę się :) pozdrawiam serdecznie
rewelacja! ciasto jest przepyszne, a zapach obłędny :)
nie ja dodawałam ciepłą (ale nie gorącą), pozdrawiam
czy kawa musi być ostudzona?
cieszę się, że smakowało, trzeba przesiewać mąkę i żeby w piekarniku nie była za wysoka temperatura, bo wtedy nie wyrośnie puszyste, pozdrawiam serdecznie
Mam pytanie co zrobic by ciasta były puszyste ? A moje wyszlo dobre
Lusia: – ogromnie się cieszę:) dziękuję
dorka: – na pewno będzie smaczne,
pozdrawiam serdecznie
ZAPACH CZEKOLADY UNOSI SIE W CAŁYM MIESZKANIU ……..POZDRAWIAM I MAM NADZIEJE ZE BEDZIE SMACZNE.
Ciasto pycha! Cudownie czekoladowe i wilgotne. Użyłam mąki orkiszowej typ 550 i nie dodałam aromatu migdałowego, bo… zapomniałam. :), ale cynamon zrobił swoje. Zrobiłam podwójną porcję w dużej blaszce – wyrosło ekstra! A co na nowe ciasto moi Chłopcy „Mamusiu jakie pyszne, czekoladowo – jabłuszkowe ciacho!” (oczywiście nie wyprowadziłam ich z błędu) :) Dziękuję Mała Cukierenko za kolejny super przepis! Pozdrawiam!
tak i cukinia jest bardziej wilgotna, pozdrawiam
Mam pytanie, jaki wpływ ma kawa na cukinie? Czy to tylko w celu aromatycznym?
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Pyszne…wilgotne, mocno czekoladowe, takie jak lubię:-) dziękuję za ten przepis!
dziękuję! :)
Ciasto juz się piecze zamiast czekolady dałam żurawinę mam nadzieję że wyjdzie pozdrawiam :)
Kornelia: – można zaparzoną herbatą,
ania: – kawa zaparzona w ekspresie (kawa naturalna),
pozdrawiam
Witam:-) Chcę dziś piec to ciasto ale mam pytanie-jaka kawa została użyta w przepisie? Będę wdzięczna za szybką odpowiedź:-) Pozdrawiam.
A czego można użyć zamiast kawy?
na pewno, życzę smacznego! pozdrawiam
ale pyszności! Palce lizać :) czuję, że to będzie mój kolejny wypiek, ale trochę go zmodyfikuję, bo jestem diabetyczką, to zamiast cukru użyję stewii Natusweet. Myślę, że też wyjdzie pycha :)
dałam ze skórką, pozdrawiam :)
Ok, już wiem. Obejrzałam filmik :)
Kawa również podbija smak czekolady i kakao więc polecam nie pomijać :)
Witam. Mam pytanie, czy cukinia ma być obrana czy ze skórką?
Pozdrawiam :)
Dzisiaj upieklam, ciasto jest wyjatkowe. Smak bardzo mocno czekoladowy. Dawno nie zjadlam czegos rownie wspanialego. Dzieki za super przepis.