Bardzo czekoladowe ciasto z cukinią

W Małej Cukierence bardzo czekoladowe ciasto z cukinią. Wilgotne, gęste, ale nie zbite! Cudownie aromatyczne z odrobiną cynamonu i aromatu migdałowego, pyszne. Będzie to teraz jedno z moich ulubionych czekoladowych ciast, a w okresie letnim u mnie zawsze jest sporo cukinii. Bardzo polecam, zapraszam na FILM i do subskrypcji mojego kanału na YouTube http://www.youtube.com/malacukierenka.

Bardzo czekoladowe ciasto z cukinią
Składniki:
1 umyta, średnia cukinia o wadze około 480-500g
3/4 szklanki mocnej kawy
2 i 1/2 szklanki mąki (użyłam tortowej)
1/2 szklanki gorzkiego kakao
1 łyżeczka sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka cukru
2 jajka
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego
100g poszatkowanej gorzkiej czekolady

czekoladowe ciasto

1. Blaszkę o wymiarach 29x16cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Cukinię zestarzeć na tarce z dużymi oczkami. Zalać ją kawą i odstawić na około 10 minut.

3. W międzyczasie przesiać mąkę i kakao. Dodać sodę, proszek, sól i cynamon, wymieszać.

4. Cukinię dobrze osączyć (najlepiej rękoma – patrz FILM).
Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji góra-dół.

5. W kolejnej misce wymieszać razem cukier i jajka. Wlać olej, dodać ekstrakt lub aromat, wymieszać. Dodać osączoną cukinię, wymieszać.

6. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać krótko łyżką lub szpatułką. Na końcu dodać poszatkowaną czekoladę, wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

7. Ciasto podawać pokrojone na grube plastry.

Udanych wypieków:)

czekoladowe ciasto

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

48 komentarzy do wpisu „Bardzo czekoladowe ciasto z cukinią”

    • Dzisiaj upieklam, ciasto jest wyjatkowe. Smak bardzo mocno czekoladowy. Dawno nie zjadlam czegos rownie wspanialego. Dzieki za super przepis.

  1. ale pyszności! Palce lizać :) czuję, że to będzie mój kolejny wypiek, ale trochę go zmodyfikuję, bo jestem diabetyczką, to zamiast cukru użyję stewii Natusweet. Myślę, że też wyjdzie pycha :)

  2. Witam:-) Chcę dziś piec to ciasto ale mam pytanie-jaka kawa została użyta w przepisie? Będę wdzięczna za szybką odpowiedź:-) Pozdrawiam.

  3. Ciasto pycha! Cudownie czekoladowe i wilgotne. Użyłam mąki orkiszowej typ 550 i nie dodałam aromatu migdałowego, bo… zapomniałam. :), ale cynamon zrobił swoje. Zrobiłam podwójną porcję w dużej blaszce – wyrosło ekstra! A co na nowe ciasto moi Chłopcy „Mamusiu jakie pyszne, czekoladowo – jabłuszkowe ciacho!” (oczywiście nie wyprowadziłam ich z błędu) :) Dziękuję Mała Cukierenko za kolejny super przepis! Pozdrawiam!

  4. cieszę się, że smakowało, trzeba przesiewać mąkę i żeby w piekarniku nie była za wysoka temperatura, bo wtedy nie wyrośnie puszyste, pozdrawiam serdecznie

  5. Upiekłam wg przepisu, który został tutaj podany- jedynie zamiast olejku migdałowego dałam waniliowy i zamiast mąki tortowej użyłam mąki pszennej, którą przesitkowałam. Ciasto wyszło troche zakalcowate i dla mnie za mało słodkie. Ponieważ mam dużo cukinii, zrobię jeszcze raz dosładzając je nieco bardziej i piekąc 10-15 minut dłużej. Pozdrawiam.

  6. Kolejny świetny przepis, ciasto jest fanstastyczne:) Piekłam już podobne z innej strony ale to jest dużo mniej tłuste, zdecydowanie lepsze i prostsze w wykonaniu. Ja darowałam sobie tylko moczenie cukinii w kawie – dodałam dwie łyżki rozpuszczalnej kawy do masy na sam koniec, dla smaku. Wyszło świetnie:) Dziękuję i pozdrawiam,

  7. Witam, czy to ciasto nadaje się do upieczenia w silikonowych formach na muffiny? Jeśli tak to ile mniej więcej należy je piec?
    Pozdrawiam :)

  8. Ciasto jest bardzo smaczne ale moje niestety nie wyszło tak wilgotne jak wszyscy opisują :( Czy możliwe, że za bardzo odsączyłam cukinię? Albo może je przepiekłam (piekłam 55 minut bo blaszka jest dłuższa i płytsza niż w przepisie)?

  9. Wyrosło pięknie ,niestety w smaku bez smaku ;( za mocno czuc kakao az pod koniec kawalka ciasta bylo mi niedobrze. Dalam polowe mniej cukru i teraz zaluje. Szkoda :(

  10. Polecam dać mniej mąki, max 2 szklanki. Ciasto wychodzi bardziej lekkie, puszyste, dosłownie rozpuszcza się w ustach. Przy ilości mąki jak w przepisie ciasto wychodzi bardziej zwarte i gumowe, poza tym jest pyszne!!

  11. Ciasto wyszło pyszne. Szczególnie z lodówki w upalne dni pyszne do kawki i dodaje energii ;) zrobiłam z polewą z czekolady gorzkiej i jest ciut mało słodkie. Kolejnym razem dodam trochę więcej cukru. Ale smak cudowny. Lekki i pyszny. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam :)

  12. Mam pytanie odnośnie cukinii- czy można użyć takiej z grubą skórką? Chodzi mi o to czy przy starszej cukinii- skórka zmięknie w trakcie pieczenia, czy lepiej obrać cukinię? Pozdrawiam :-)

  13. nie wyszło mokre :( piekłam krócej i suchelec mimo tego.
    coś mi nie pasuje w tym cieście smakowo, nie mogę dokładnie zorientować się co… może za mało słodkie, może ten aromat i proszek do pieczenia…niby czuć czekoladę ale jak nieczekoladowe ciasto. nie wiem, jestem zawiedziona.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.