Ciasto Pani Walewska z bakaliami

Bardzo smaczne ciasto z kruchego ciasta z bezą i bakaliami. Posmarowane powidłami śliwkowymi i delikatnie kawowym kremem. Trochę jest z nim zachodu, ale warto, ponieważ jest przepyszne. Wszystkie smaki świetnie się ze sobą łączą. Ciasto będzie świątecznym hitem :). Przy przenoszeniu ciasta z bezą proszę uważać, bardzo łatwo je połamać. Jeśli nie lubimy powideł śliwkowych, możemy użyć kwaskowatego dżemu. Polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „ciasta czytelników” ).

Ciasto Pani Walewska

Ciasto Pani Walewska z bakaliami
Składniki:
Kruche ciasto:
400g mąki pszennej (użyłam tortowej)
260g masła
150g cukru
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżki śmietany 12% lub 18%
Beza:
8 białek
1 szklanka cukru
100g wiórków kokosowych
50g rodzynek
100g poszatkowanych orzechów włoskich
Ciasto z miodem:
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/4 szklanki naturalnego miodu
2 żółtka
1 łyżeczka śmietany 12% lub 18%
1/2 łyżeczki sody
40g masła w temperaturze pokojowej
Krem:
3 żółtka
150g cukru
250ml zaparzonej kawy
250ml mleka
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
200g masła w temperaturze pokojowej
Dodatkowo:
około 250g powideł śliwkowych

Ciasto Pani Walewska

Krem:
1. Żółtka utrzeć z cukrem. Następnie dodać 1/4 szklanki mleka, obie mąki i dokładnie wymieszać.
Resztę mleka z kawą i kawą rozpuszczalną zagotować. Dodać masę z żółtkami i energicznie mieszając, zagotować gęsty budyń.
Gdy budyń zacznie się gotować zmniejszyć ogień i mieszając, gotować go jeszcze przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia i przykryć folią spożywczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia (ma mieć temperaturę taką samą, jak masło).

Kruche ciasto:
2. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.

3. Ze składników na „kruche ciasto” zagnieść rękoma ciasto. Podzielić je na dwie równe części.

4. Dwie blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Każdą z nich wyłożyć ciastem (jeśli mamy tylko jedną blaszkę, przygotowujemy najpierw jedno ciasto, później drugie).
Wierzch ciasta posmarować powidłami.

Beza:
5. Białka ubić na sztywną pianę. Powoli wsypać cukier i ubijać mikserem, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać wiórki kokosowe, rodzynki i orzechy, delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką.

6. Pianę z bakaliami podzielić na dwie równe części i każdą równomiernie rozłożyć na cieście w blaszce. Blaszkę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika, każde ciasto piec osobno przez około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

Ciasto z miodem:
7. Składniki na ciasto z miodem zagnieść i wyłożyć nim blaszkę o wymiarach 25x35cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180°C na funkcji góra-dół) i piec przez około 12-14 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

8. Masło do kremu utrzeć, ucierać przez około 2 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie po łyżce dodawać budyń, po każdym dodaniu dokładnie wymieszać mikserem na średnich obrotach (jeśli masa się zważy podczas dodawania budyniu, proszę pozostały budyń krótko podgrzać, żeby był ciepły, ale nie gorący i dodać go do maślanej masy, wymieszać).

9. Na placek z bezą wyłożyć połowę kremu, wyrównać. Na wierzch położyć ciasto z miodem i posmarować je resztą kremu. Na końcu położyć drugi placek z bezą. Ciasto odstawić na całą noc.

Udanych wypieków :)

Ciasto Pani Walewska

Print Friendly, PDF & Email

21 komentarzy do “Ciasto Pani Walewska z bakaliami”

  1. O matko :) pieczemy dwa ciasta kruche z konfitura i beza na wierzchu, czyli kruche ciasto na to konfitura, a na konfiturę beza to jest jeden blat ciasta, który piecze się razem.

    Odpowiedz
  2. Jednak coś tu nie gra – .Kruche ,bezowe,masa,miodowe,masa,bezowe ,więc gdzie 2 -gi płat kruchego uf. Może 2 kruche na spodzie czy dobrze myślę czy niekoniecznie. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Witam :) czy może Pani napisać jak wszystko idzie po kolei? chodzi mi o to że najpierw idzie kruche ciasto a potem aż do samego końca? :) i jak mam upiec tą bezę? Z góry dziękuję za odpowiedz :)

    Odpowiedz
  4. Ciasta z dodatkiem miodu kojarzą mi się z tym że muszą chwilkę posiedzieć żeby zmięknąć, czy tutaj noc wystarczy? Będę je robić pierwszy raz na imieniny i nie chcę zaliczyć wpadki z ciastem, w które się nie da wbić widelca ;) Byłabym wdzięczna za odpowiedź.

    Odpowiedz
  5. Ogromnie się cieszę :) również życzę rodzinnych, radosnych Świąt Zmartwychwstania Pańskiego,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  6. Ciasta się udało, spróbowaliśmy je rodzinką, smakowało wszystkim. Dziękuję za poświęcony mi czas, w tak „gorącym” okresie.
    Życzę miłych i spokojnych Świąt Zmartwychwstania Pańskiego
    Ewa

    Odpowiedz
  7. na pewno nie wypłynie po dodaniu masła, nawet jak się zważy to w lodówce się zsiądzie,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  8. Witam,
    czy budyń musi mieć b. gęstą konsystencję – mój ma średnią (podobną do normalnego z torebki), boję się, żeby nie wypłynął pod ciężarem placków (jeszcze masła nie dodawałam
    pozdrawiam
    Ewa

    Odpowiedz
  9. 2. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół. – beze kładziemy na kruche ciasto posmarowane powidłami,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  10. Ciasto ładnie się prezentuje, ale pół kilograma masła w cieście to, jak dla mnie, zdecydowanie za dużo. Bomba kaloryczna.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz