Ciasto MLECZNA kanapka – Zapraszam na pyszne ciasto z kakaowym biszkoptem przełożone kremem na mleku ze śmietanką. Ciasto jest kremowe, puszyste, wilgotne, apetycznie wygląda i jest bardzo smaczne. Uważam, że nie jest trudne w przygotowaniu, tylko pamiętajmy, aby składniki na krem były w temperaturze pokojowej. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciasto MLECZNA kanapka
Składniki:
Ciasto:
5 dużych jajek – osobno żółtka i białka
160g cukru
120g mąki pszennej (użyłam tortowej)
40g kakao bez cukru
100ml oleju
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Do nasączenia:
180ml wody
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru pudru
Krem:
150ml mleka
200ml śmietanki kremówki 30% (śmietana do deserów)
120g cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka cukru z wanilią
300g mleka w proszku (użyłam mleka pełnego o zawartości tłuszczu 27%)
250g masła w temperaturze pokojowej
80g naturalnego jogurtu w temperaturze pokojowej, najlepiej typu greckiego
Polewa:
100g gorzkiej czekolady
100g mlecznej czekolady
200ml śmietanki kremówki 30% (śmietana do deserów)
Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra – dół.
Blaszkę o wymiarach 25cm x 30cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
3. Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać szpatułką, patrz FILM.
4. W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem, następnie przesiać na jajeczną masę, wymieszać szpatułką (proszę za długo nie mieszać).
5. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
Krem:
6. Do rondelka wlać mleko, śmietankę, dodać cukier, cukier wanilinowy, postawić na ogniu i zagotować. Od czasu do czasu zamieszać, aby cukier się roztopił.
Gdy mleko się zagotuje zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na 5 minut.
7. Do większej miski wyspać mleko w proszku i mieszając rózgą (lub można też mikserem) wlać ciepłe mleko, mieszać, żeby nie było grudek, patrz FILM. Mleczną masę nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego studzenia, ma mieć temperaturę pokojową jak masło.
8. Do miski przełożyć masło i ucierać mikserem przez około 2 minuty. Następnie w trzech partiach dodać mleczną masę, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
9. Na koniec do mlecznego kremu dodać po łyżce jogurt, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich/niskich obrotach do połączenia składników (nie należy długo mieszać, masę łatwo zwarzyć, najlepiej użyć jogurtu gęstego, greckiego). Jeśli krem troszkę się zwarzy nie należy się przejmować ciasto i tak się uda.
10. Ostudzony biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki.
11. Biszkopt przekroić w poziomie na dwie równe części. Jedną część biszkoptu, tą z wierzchu, z przypieczoną skórką, włożyć do blaszki, ale tak, aby przypieczona skórka była na dnie blaszki, patrz FILM.
12. Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu nasączyć biszkopt w blaszce.
Na biszkopt wyłożyć krem i wyrównać. Nakryć drugą częścią biszkoptu, lekko docisnąć i biszkopt nasączyć pozostałym ponczem.
Polewa:
13. Do rondelka wlać śmietankę i zagotować.
Obie czekolady połamać i gorącą śmietanką zalać czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi. Powstanie jednolita polewa, odstawić ją do przestygnięcia na około 5-10 minut, aby trochę zgęstniała.
14. Gotową polewą udekorować wierzch ciasta, wyrównać i ciasto wstawić do lodówki na całą noc.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Świetny przepis. Smakuje wyśmienicie, prezentuje się cudnie. Zniknęło w mgnieniu oka :)
Dziękuję za przepis. Zagości na stałe w moim kuchennym repertuarze!
Witam, czy kostka masła czyli tylko 200g wystarczy? niestety zbyt późno zorientowałam się, ze tylko tyle mam…
pozdrawiam
Ooo bardzo fajny przepis! Moje dzieci bardzo lubią tą kupną mleczną kanapkę :) Więc chyba zrobię im niespodziankę i przygotuję mleczną kanapkę w wersji maxi. Akurat jutro będę miała gości, więc przyda się także coś do kawki.
A dla dzieci wydaje mi się że ta mleczna kanapka będzie nawet zdrowsza … A na pewno bardziej opłacalna.
Mam nadzieję tylko, że wyjdzie mi równie ładna co i Tobie i że dzieci nie stwierdzą że kupna lepsza :) Trzymajcie kciuki.
Witam :)
Czy mogę w przepisie pominąć jogurt?
tak można, pozdrawiam
Uważam że Pani przepisy są najcudowniejsze. Zawsze kiedy szukam czegoś pysznego zaglądam najpierw na Pani bloga. Idealnie dobrane i opisane proporcje sprawiają że ciasto zawsze się udaje. Gorąco polecam zawsze wszystkim moim znajomym. A mleczną kanapkę napewno wypróbuję 😋
Ogromnie się cieszę :) bardzo dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Witam.
Mam pytanie odnośnie kremu. Wyszła mi masa dosyć rzadka 😅 czy wystarczy jak jakiś czas wstawić do lodówki ? Czy na nowo spróbować zrobić ? Będę wdzięczna za odpowiedź 😊
można ją wstawić na chwilę do lodówki, można dodać trochę więcej mleka w proszku, pozdrawiam
Ja w takich przypadkach jak za żadka masa lub gdy się zważy chłodzę masę, dodaję śmietanfix lub śnieżkę i wszystko da się uratować
Dzień dobry.Pani Natalio,czy w przepisie zamiast śmietanki 30% można użyć 36%?
tak można, pozdrawiam serdecznie
Ciasto zrobione. Wyszło przepyszne, chociaż na początku byłam przerażona smakiem masy (wydawała się mega słodka i mdła), jednak prawdziwy smak ciasta objawia się dopiero na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki się „przegryzą”. Jedyne o czym trzeba pamiętać, to żeby ciasto wyjąć z lodówki chwilę przed podaniem, ponieważ lekko twardnieje, poza tym wyśmienite. Wszyscy zachwyceni.
Ogromnie się cieszę, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Masakra. Uwielbiam piec z Pani strony ale to ciasto to jakaś tragedia. Za pierwszym razem biszkopt cienki, niewyronsięty. Masa rzadka, rozlała się. Za drugim razem blat też nie wyszedł a krem się zważył, wg nie zgęstniał. Musiałam dodać żelatynę żeby stężał.
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Upiekłam już kilka tortów z Pani przepisów. Są pyszne. Tort tiramisu zrobił furorę . Pozdrawiam. Maria
Ciasto zrobiłam i mam watpliwosci. Wyjęłam po całej nocy w lodówce, spróbowałam i masa miała konsystencję masła. Wydaje mi się że była zbyt twarda. Gdzie popełniłam błąd? Czy może tak ma być?
Czy ciasto po schłodzeniu należy przechowywać w lodówce?
Czy do tego kremu można dołożyć
soku z cytryny
boje się, że może się zwarzyć, pozdrawiam
kolejny fantastyczny przepis. pyszny i prosty, smakuje dorosłym i dzieciakom. Bardzo smaczny krem, nie jest mdły. Idealne ciasto na dzień dziecka bardzo polecam.
Ogromnie się cieszę, dziękuję :) pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam w sobotę, zjedzone w niedzielę :). Dzieciaki i mąż zajadali się jak mało kiedy. Wspaniałe ciasto i super dopracowany przepis. Polecam gorąco!!!
Ogromnie się cieszę, bardzo dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Dzień dobry. Mam pytanie – czy to ciasto czekoladowe nadaje się jako baza do tortu czekoladowego ? Dodam, że często korzystam z Pani przepisów, są bardzo dobre , jasne i czytelne. Pozdrawiam. Maria
tak nadaje się to taki biszkopt, pozdrawiam