Bardzo smaczne kruche ciasteczka z dżemem, waniliowo -migdałowe. Pięknie pachną, apetycznie wyglądają i na jednym ciasteczku nie można poprzestać. Na przyjęciu zrobiły furorę:). W tym tygodniu piekę je już drugi raz. W przygotowaniu są bardzo proste i szybkie. Możemy przegotować je z dowolnym dżemem. Polecam… (natchnienie ze strony sallys baking addiction).
Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Kilburn .
Ciasteczka z dżemem o zapachu migdałowym
Składniki na około 26 sztuk:
230g miękkiego masła
2/3 szklanki cukru kryształu
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1/3 łyżeczki aromatu migdałowego
2 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki (użyłam mąki tortowej)
około 150g dżemu malinowego
1. Masło ucierać mikserem na najwyższych obrotach przez około 1 minutę. Dodać oba cukry, aromat i ucierać jeszcze przez około 2 minuty. Dodać mąkę i wymieszać krótko mikserem na najniższych obrotach. Następnie mikser odłożyć i ciasto zagnieść rękoma. Uformować z ciasta kulę i wystawić je do lodówki na około 30-60 minut lub na około 15-20 minut do zamrażarki.
2. Z ciasta formować w rękach kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Proszę zachować między ciasteczkami odstępy. Na środku każdego ciasteczka zrobić wgłębienie i nałożyć w nie około 1/3 łyżeczki dżemu.
3. Ciasteczka piec w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez około 17-18 minut (na funkcji góra-dół w temperaturze 180°C).
Wspaniale smakują jeszcze delikatnie ciepłe.
Udanych wypieków:)
tak można, również życzę wesołych świąt, pozdrawiam serdecznie
Czy zamiast aromatu migdałowego mogę dać waniliowy i dodać trochę tartych migdałów?
Pozdrawiam i życzę wesołych świąt !:)
Ogromnie się cieszę:) dziękuję, również życzę wszystkiego najlepszego!
Uwielbiam Pani bloga, polecam wszystkim znajomym. Właściwie to cokolwiek piekąc to korzystam z Pani przepisów- zawsze się udają. Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkiego najlepszego:)
Kilka razy pieklam juz te ciasteczka zawsze wychodza, zawsze sa pyszne i zawsze zachwycaja gosci:) Doskonale na kazda okazje ♥
tak można, pozdrawiam
Czy zamiast białego cukru można dać brązowy?
Goga: można zastąpić, ale moim zdaniem wpłynie to trochę na smak, pozdrawiam
dzieki , moja masa była bardziej kleista
Czy masło można zastąpić margaryną, czy znacznie wpłynie to na smak ciastek?
chyba dodać więcej mąki, bo masa ma być gęsta, aby dało się formować kuleczki, pozdrawiam
Smaczne tylko mam pytanie ta masa ma byc mokra czy dodawac wiecej mąki
życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
AZ SLINKA LECI APETYCZNE BEDE ROBIC
POZDRAWIAM
Wspaniałe te ciasteczka, na pewno wypróbuję przepis:)