Ciasteczka toffi – Rewelacyjne, przepyszne, kruche ciasteczka z krówkami i suszonymi morelami. Bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu. Podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu. U mnie ciasteczka zniknęły błyskawicznie. Bardzo polecam… Pamiętajmy tylko, żeby zachować odstępy pomiędzy ciasteczkami i drobno pokroić krówki zanim dodamy je do ciasta (zmodyfikowany przepis ze strony BBC GoodFood). Zapraszam na film.
Ciasteczka toffi
Składniki:
180g miękkiego masła
140g jasnego brązowego cukru
2 żółtka
50g zmielonych migdałów
90g miękkich krówek
100g suszonych moreli
220g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka sody
1. Masło utrzeć z cukrem mikserem ustawionym na najwyższe obroty (ucierać przez około 3 minuty). Następnie dodać żółtka i krótko wymieszać mikserem do połączenia składników.
2. Krówki i morele drobno pokroić.
3. Mąkę wymieszać z sodą i zmielonymi migdałami.
4. Do maślanej masy dodać mąkę, morele, krówki i krótko wymieszać łyżką. Następnie wyjąć łyżkę i ciasto wymieszać rękoma.
5. Z ciasta formować kulki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między ciasteczkami odstępy. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C na funkcji termoobieg przez około 17 minut.
Udanych wypieków:)
Witam,
zamierzam zrobić te ciasteczka i tak się zastanawiam, ile sztuk wychodzi z podanej porcji?
Pozdrawiam
Kasia
Dodaję do bardzo ulubionych:-) Są naprawdę pyszne….
życzę smacznego,
pozdrawiam ciepło
ja zamiast moreli dodalam daktyle a dzis bede robic z rodzynkami:)
Witaj Mała Cukierenko! Piękne te Twoje ciasteczka! :-)
Mam takie pytanie, mam nadzieję, że nie zbyt natarczywy, jakiego aparatu używasz? Bo Twoje zdjęcia są genialne!
ogromnie się cieszę, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Kolejny przepis- Kolejny Hit! Mala Cukierenko jestes WIELKA:) Upieklam je dzis – zniknely w eksprwsowym tempie:) Dziekuje!
witam uwielbiam twoje przepisy na ciasteczka….rozki kokosowe sa najlepsze na swiecie,ale dzis spròbuje tych….zakupy zrobione…do dziela pozdrawiam i milego dnia xxx
Śliczne są! :)
ojeeejuuuniuuu :) na pewno zrobię! kocham krówki i prawdziwy ze mnie ciasteczkowy potwór – to coś dla mnie! boski przepis :)
– tak, krówki rozpływają się podczas pieczenia dlatego trzeba je drobno pokroić,
– zamiast migdałów proszę dać mąkę,
pozdrawiam ciepło
piekłam kiedyś podobne. Wyszły cudowne, ale miałam problem z krówkami. Rozpływały mi się w trakcie pieczenia powodując przywieranie do blachy :/ może zbyt duże kawałki krówek dałam?
Czy można czymś zastąpić migdały lub po prostu je pominąć?
uważam, że super połączenie,
pozdrawiam
Wyglądają przepysznie. Ciekawi mnie połączenie moreli i krówek…