Ciasteczka owsiano – kokosowe z miodem – ANZAC

Ciasteczka owsiano – kokosowe z miodem – ANZAC – Rewelacyjne ciasteczka owsiane z kokosem i miodem. Przepyszne, maślane ciasteczka delikatnie chrupiące, pożywne i bardzo smaczne. Fantastycznie pachną miodem, karmelem i masłem. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, a chyba nie jadłam lepszych. W przepisie nie ma jajek, dlatego ciasteczka zachowują długo świeżość i smak, po pewnym czasie troszkę twardnieją, ale i tak są niesamowicie smaczne. Ciasteczka posiadają również swoją historię, nazywane są ANZAC BISCUITS i podobno były pieczone przez gospodynie podczas I wojny światowej dla żołnierzy z Nowej Zelandii oraz Australii. Wysyłane były w paczkach z żywnością, a ich nazwa ANZAC to skrót od „Australia and New Zealand Army Corps”. Ciasteczka były w paczkach dzięki temu, że są chrupiące i mogą być długo przechowywane, a nic nie tracą na smaku. Bardzo polecam… (przepis z książki „Baking a Commonsense Guide” Murdoch Books Australia).

Ciasteczka owsiano - kokosowe z miodem – ANZAC

Ciasteczka owsiano – kokosowe z miodem – ANZAC
Składniki:
130g mąki
150g cukru
100g płatków owsianych górskich
100g wiórków kokosowych
130g masła
90g miodu (najlepiej gryczanego)
1/2 łyżeczki sody

1. Wymieszać razem mąkę, cukier, płatki owsiane i wiórki kokosowe.

2. Miód oraz posiekane masło włożyć do rondelka i podgrzewać na ogniu, mieszając, aż się roztopią i połączą w gładką masę. Zdjąć z ognia.

3. Sodę wymieszać z łyżką gorącej wody i bardzo szybko dodać do ciepłego miodu z masłem (mieszanka się zapieni). Następnie dodać mieszankę z sodą do suchych składników i wymieszać dokładnie łyżką.

4. Z ciasta formować niewielkie kuleczki (przez chwilę ściskając ciasto w dłoni, bo jest dosyć sypkie), układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczać, formując okrągłe ciasteczka.

5. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 13-14 minut, aż ładnie się przyrumienią. Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę zanim je przełożymy, aby troszkę stwardniały.

Udanych wypieków:)

Ciasteczka owsiano - kokosowe z miodem – ANZAC

Print Friendly, PDF & Email

63 komentarze do “Ciasteczka owsiano – kokosowe z miodem – ANZAC”

  1. Znakomite ciasteczka! A gdy się pozna ich historię, zyskują dodatkowej szczypty smaku :) Dziękuję za inspirację i gratuluję wspaniałego kanału <3

    Odpowiedz
  2. niestety ciastka są takie sobie, podniecilem sie widzac pozytywne komentarze i zabralem sie za przepis niestety gorzko sie rozczarowując. Ciastka są przede wszystkim za slodkie ( nie wiem moze to przez miod, no naprawde radze zrobic te z przepisu ponizej i samemu sie przekonac.
    Robilem pare dni temu ciastka ze slonecznikiem z innej strony:
    http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/desery/ciasteczka_owsiane_ze_slonecznikie

    wyszly o wiele lepsze w smaku mniej czuc slodycz oraz o zdrowsze ( mimo ze nie dodawalem polewy czekol.)
    Roznica jest zasadnicza

    Odpowiedz
  3. Ja dodałam jeszcze gorzką czekolade pokruszon ana małek kawałki :) I zmniejszyłam ilość cukru aż o połowę ale przepis jest super :)

    Odpowiedz
  4. Ciasteczka pyszne. Wspaniale nadają się na przekąskę do pracy. Tylko jak dla mnie troszkę za słodkie. Ale to oczywiści rzecz gustu:) Następnym razem zmniejszę ilość cukru.
    A czy można zamiast masła dodać margarynę? To tak na przyszłość;)
    A poza tym masz super przepisy na ciasteczka, których przygotowanie łącznie z pieczeniem trwa około 30 minut! Ekstra:)
    Gorąco pozdrawiam:)

    Odpowiedz
  5. Ciasteczka są przepyszne!!! Trochę je zmodyfikowałam zmieniając proporcje miodu i cukru (na rzecz miodu) i dodałam mielone ziarna słonecznika i dyni (zmniejszając ilość kokosu). Nie mogę się od nich oderwać. To już nie pierwszy przepis jaki robię z tej strony i wszystkie są genialne. Gratuluję Pani!!! Zastanawiam się tylko jak Pani wygląda jedząc tyle słodkości :-). Znając życie wcale pewnie po Pani tego nie widać (czego nie mogę powiedzieć o sobie :-). Ale i tak będę do Pani zaglądać i wyszukiwać przepisy szybkie w zrobieniu i smaczne. Gorąco Panią pozdrawiam.

    Odpowiedz
  6. Pyszne ! Nie mam zdolnosci do pieczenia ale te ciasteczka wyszly mi bezbłędnie. Dziekuje. Wspaniały przepis. Maz dobral sie do ciasteczek zanim wystygly. :) wyszlo mi 30 sztuk, ciasto bylo dosc lepiace. Nic sie nie rozlalo. Ladnie urosly.

    Odpowiedz
  7. Przepyszne ciastka! Jedne z moich ulubionych. Wyszło mi ich ok. 30 (w komentarzach niektórzy pisali, że u nich było ponad 35 – u mnie wyszło mniej, bo masa na ciasteczka przed upieczeniem smakuje mi nawet bardziej niż po i ciężko jest się powstrzymać od wyjadania z miski :D). U mnie wszystko wyszło ok- masa nie była sypka, nic się nie rozlewało, ciastka nie wyszły wielkie jak talerze ani nic z tych rzeczy. ;) Osoby, których ciastka się połączyły w jedną całość robiły zbyt małe odstępy między ciastkami albo po prostu formowały zbyt duże ciastka… Przepis jest świetny, na pewno skorzystam z niego jeszcze nie raz! :)

    Odpowiedz
  8. ja zrobiłam wersje dla mojego dziecka, które jest na diecie bezglutenowej i bez cukrowej make pszenną zastąpiłam mąką gryczaną a cukier syropem z agawy i bananem dodałam żurawinę i daktyle i czekoladę dla diabetyków są przepyszne

    Odpowiedz
  9. Smak ciastek przepyszny. Niestety nie wyszły mi ciastka, wszystko zlało się w jedną część, nie mniej jednak to co upiekłam było baaardzo smaczne. PS Już doczytałam, że najprawdopodobniej powinnam dodać więcej mąki. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  10. CIASTECZKA WYSZLY PYSZNE DALAM POLOWE CUKRU ALE W ZAMIAN DODALAM CUKIER WANILIOWY DODALAM JESZCZE PESTKI DYNI I JEDNO ZOLTKO UROSLY SUPER A JESLI KOMUS TO ULATWI TO JA ROBILAM W ROBOCIE KUCHENNYM I SUPER SIE ZMIESZALY SKLADNIKI PRZEPIS EXSTRA

    Odpowiedz
  11. Tzn smakowo wyszły bardzo dobre :). Zastanawiam się czy problem nie leży w moim starym piekarniku. W każdym razie będę dalej próbować bo te ciasteczka są tego warte.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  12. Witam,
    Ciasteczka wyszły strasznie słodkie i bardzo tłuste. Z nadmiaru tłuszczu nie były kruche. Są tłuste w dotyku. Robiłam je pierwszy raz więc wszystkiego dodałam wg przepisu. Czy one wychodzą takie tłuste? czy należy dać mniej masła niż zostało to podane w przepisie?

    Odpowiedz
  13. Ciastka są po prostu przepyszne. Robiłam już 2 razy i mimo, że za pierwszym razem ciasto wyszło lepiące i ciastka nie było chrupiące takie jak powinny, to i tak zrobiłam drugi raz, tylko dosypałam ciut mąki. Mniam…

    Odpowiedz
  14. Cieszę się, że przepis przypadł do gustu, dziękuję za komentarze, pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego!

    Odpowiedz
  15. Wyszło mi 46 małych ciasteczek. Bardzo dobre :). Moje sugestie odnośnie pieczenia: piekłam na 2 razy i to był błąd, bo 1 partia bardzo dobrze się lepiła, masa była ciepła i łatwo się formowało ciastka, druga tura wystygła i troszkę się masa kruszyła, więc miałam zabawę i troszkę to trwało ;), najlepiej więc piec za jednym razem na 2 blachach :). Przepis ok, następnym razem dam wiórków kokosowych tyle ile w przepisie bo mało je czuć w ciasteczkach:). Pozdrawiam i dziękuję za fajny przepis :)

    Odpowiedz
  16. Siedąa w piecu, dałam 50 g wiórków bo akurat tyle miałam w domu, a drugie 50 g zastąpiłam otrębami pszennymi, zmniejszyłam tez ilośc cukru za sugestiami w komentarzach, strasznie tłuste te ciasteczka, takie maja byc? ciekawe co wyjdzie, pachniały fajnie :)

    Odpowiedz
  17. Hmmm….niestety zrobiła się jedna wielka masa na blaszce i nie urosło nic a nic :( Zastanawiam się co było nie tak…doszłam do wniosku, że to ma być pewnie taka gęęęęęęęęęssssta masa? u mnie była konsystencja dość zwarta , ale się rozpłynęły….w każdym razie podejmę próbę po raz 2, bo tak czy inaczej smak tej papki przepyszny ;)

    Odpowiedz
  18. Czy konsystencja miodu ma jakieś znaczenie? Mam w domu taki naturalny od znajomych z pasieki i jest już taki skurzony w przeciwieństwie do sklepowych, które są dość lejące.

    Odpowiedz
  19. A mi nie wyszły ;( ciastecza rozpłynęły się i uformowały placek… W dodatku mam stary piekarnik gazowy, więc po 13 minutach były spalone ;(

    Odpowiedz
  20. Ciasteczka bardzo dobre. Trochę słodkie, ale korzystałam z Pani przepisu pierwszy raz więc nie zmieniałam proporcji, następnym razem dam mniej cukru. Upiekłam 35 ciasteczek. Ciasto było rzeczywiście sypkie, więc przy lepieniu ciasteczek moczyłam ręce w ciepłej wodzie. Dziękuję za przepis :)

    Odpowiedz
  21. Rewelacja. I ten uwodzący maślano – miodowy zapach. Ja użyłam cukru trzcinowego – nie wiem czy wpłynęło to na smak. Trochę obawiałam się, czy wyjdą – masło z miodem ledwo się zapieniły po dodaniu sody.
    Teraz czekam na reakcję moich chłopaków.
    Zdecydowanie polecam

    Odpowiedz
  22. Witam Szanowne Grono
    Ciasteczka wyszły fenomenalne, bardzo łatwy przepis, a rezultat powyżej moich oczekiwań :)
    Jednak, ja do swoich dodatkowo dodałam orzechy włoskie, duuużo słonecznika i rodzynki. Odjęłam jednak 2/3 podanej ilosci cukru, a w zamian użyłam 1 łyżkę miodu więcej i są ciuteńkę za słodkie, ale w niczym to nie przeszkadza. . W sumie wyszło mi o wiele więcej masy (i bardzo mnie to cieszy :D ). I mam w związku z tym dwie malutkie rady:
    1)dolewając sodę z wodą do masła i miodu, zróbcie to nad zlewem (moja kuchenka aktualnie została zalana miodem i masłem)
    2)jeśli wychodzi Wam za lepka masa, proponuje dodać więcej „suchych” składników do masy, ja w tym przypadku urzyłam otrębów owsianych

    Pozdrawiam i życzę wszystkim smacznego!

    Odpowiedz
  23. Miałam w szafce resztkę owsianki i nie wiedziałam co z nią zrobić i postanowiłam spróbować Twoich ciasteczek i wyszły wspaniale!!!! Pierwsza porcja (po wyciągnięciu z piekarnika) wyszła oooogrooomna wielkości dużego talerza, ale za to następne już wiedziałam jakiej wielkości robić i wyszły już normalne. Chociaż mój łasuch czyt.mąż woli te wielkie:)
    CIASTECZKA SĄ PYCHOTKA!!!!!!!!! Chyba zrobię sobie maraton po Twoich przepisach i zacznę piec wszystko po kolei….
    Pozdrawiam!!!

    Odpowiedz
  24. przykro mi nie do końca rozumiem czemu nie wyszły ciasteczka, piekłam je parę razy i było dobrze, do ciasta dodajemy miód może dlatego jest klejące i z ciasta formujemy kuleczki.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz