Ciasteczka owsiano – kokosowe z miodem – ANZAC

Ciasteczka owsiano – kokosowe z miodem – ANZAC – Rewelacyjne ciasteczka owsiane z kokosem i miodem. Przepyszne, maślane ciasteczka delikatnie chrupiące, pożywne i bardzo smaczne. Fantastycznie pachną miodem, karmelem i masłem. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, a chyba nie jadłam lepszych. W przepisie nie ma jajek, dlatego ciasteczka zachowują długo świeżość i smak, po pewnym czasie troszkę twardnieją, ale i tak są niesamowicie smaczne. Ciasteczka posiadają również swoją historię, nazywane są ANZAC BISCUITS i podobno były pieczone przez gospodynie podczas I wojny światowej dla żołnierzy z Nowej Zelandii oraz Australii. Wysyłane były w paczkach z żywnością, a ich nazwa ANZAC to skrót od „Australia and New Zealand Army Corps”. Ciasteczka były w paczkach dzięki temu, że są chrupiące i mogą być długo przechowywane, a nic nie tracą na smaku. Bardzo polecam… (przepis z książki „Baking a Commonsense Guide” Murdoch Books Australia).

Ciasteczka owsiano - kokosowe z miodem – ANZAC

Ciasteczka owsiano – kokosowe z miodem – ANZAC
Składniki:
130g mąki
150g cukru
100g płatków owsianych górskich
100g wiórków kokosowych
130g masła
90g miodu (najlepiej gryczanego)
1/2 łyżeczki sody

1. Wymieszać razem mąkę, cukier, płatki owsiane i wiórki kokosowe.

2. Miód oraz posiekane masło włożyć do rondelka i podgrzewać na ogniu, mieszając, aż się roztopią i połączą w gładką masę. Zdjąć z ognia.

3. Sodę wymieszać z łyżką gorącej wody i bardzo szybko dodać do ciepłego miodu z masłem (mieszanka się zapieni). Następnie dodać mieszankę z sodą do suchych składników i wymieszać dokładnie łyżką.

4. Z ciasta formować niewielkie kuleczki (przez chwilę ściskając ciasto w dłoni, bo jest dosyć sypkie), układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczać, formując okrągłe ciasteczka.

5. Piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg przez około 13-14 minut, aż ładnie się przyrumienią. Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę zanim je przełożymy, aby troszkę stwardniały.

Udanych wypieków:)

Ciasteczka owsiano - kokosowe z miodem – ANZAC

59 thoughts on “Ciasteczka owsiano – kokosowe z miodem – ANZAC

  1. Ciasteczka pyszne. Wspaniale nadają się na przekąskę do pracy. Tylko jak dla mnie troszkę za słodkie. Ale to oczywiści rzecz gustu:) Następnym razem zmniejszę ilość cukru.
    A czy można zamiast masła dodać margarynę? To tak na przyszłość;)
    A poza tym masz super przepisy na ciasteczka, których przygotowanie łącznie z pieczeniem trwa około 30 minut! Ekstra:)
    Gorąco pozdrawiam:)

  2. Ja dodałam jeszcze gorzką czekolade pokruszon ana małek kawałki :) I zmniejszyłam ilość cukru aż o połowę ale przepis jest super :)

  3. niestety ciastka są takie sobie, podniecilem sie widzac pozytywne komentarze i zabralem sie za przepis niestety gorzko sie rozczarowując. Ciastka są przede wszystkim za slodkie ( nie wiem moze to przez miod, no naprawde radze zrobic te z przepisu ponizej i samemu sie przekonac.
    Robilem pare dni temu ciastka ze slonecznikiem z innej strony:
    http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/desery/ciasteczka_owsiane_ze_slonecznikie

    wyszly o wiele lepsze w smaku mniej czuc slodycz oraz o zdrowsze ( mimo ze nie dodawalem polewy czekol.)
    Roznica jest zasadnicza

Dodaj komentarz

.