Ciasteczka musli – Przepyszne, owsiane ciasteczka z dużą ilością bakalii. Świeżo po upieczeniu są chrupiące, maślane i pachnące. Wspaniała przekąska, bardzo syta i rewelacyjnie smaczna. Czuć różne smaki bakalii i podpieczonych płatków owsianych. Zjadłam je w okamgnieniu:). Zaraz zabieram się za kolejną porcję, tym razem już dla gości. Z przepisu upiekłam 16 sporych ciasteczek, ale jak będziemy robić mniejsze kuleczki, to uzyskamy około 24 sztuk. Bardzo polecam… (troszkę zmodyfikowany przepis z gazety „Baking Heaven” Volume I 2012).
Ciasteczka musli
składniki na około 16 sporych ciasteczek:
130g miękkiego masła
90g jasnego brązowego cukru
1 łyżka miodu
120g mąki
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
120g płatków owsianych
1 łyżka mleka
60g suszonych drobno pokrojonych moreli
50g suszonych drobno pokrojonych fig
50g drobnych rodzynek
50g poszatkowanych orzechów
1. Do rondelka włożyć masło, cukier i miód. Podgrzewać, od czasu do czasu mieszając, aż składniki się roztopią.
2. Do miski przesiać mąkę, dodać sodę, sól, płatki owsiane, wymieszać. Następnie wsypać bakalie, wymieszać.
3. Do mąki wymieszanej z bakaliami wlać roztopione składniki, dodać łyżkę mleka, krótko, ale dokładnie wymieszać łyżką.
4. Z ciasta w rękach formować spore kulki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać. Między ciasteczkami zachować trochę odstępu, delikatnie rosną podczas pieczenia.
5. Ciasteczka piekłam w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka pozostawić przez chwilę na blaszce, żeby stwardniały.
Udanych wypieków:)
Ciastka są super. Wielkie dzięki za przepis :)
PYCHOTA!
cieszę się, bardzo:) pozdrawiam
Uwielbiam je! Zresztą nie tylko ja :)
przykro mi, pozdrawiam
Zrobiłam, niestety ciastka nie wyszły! ciasto zlało się w cienki placek:( w smaku dobre choć wizualnie fatalne! szkoda:( robiłam zgodnie z przepisem. Pierwszy raz nie wyszło mi ciasto z tej strony i jestem bardzo zawiedziona!
Pozdrawiam.
Wyszły wyśmienite, polecam :)
bardzo się cieszę,
ciekawe i zdrowe modyfikacje,
pozdrawiam serdecznie
Biorac pod uwage moje kraglosci troszke zmodifikowalam przepis i wyszlo rewelacyjnie ,zamiast maki dodalam siemie lniane zmielone ,nie dawalam cukru ,bo musli mialy duzo suszonych owocow i pestek i pomyslalam ze wystarczy cukru ,pominelam calkowicie maslo ,zamiast tego dalam wiecej mleka , jajko i sodka.Ciacha sa rewelacyjne a twoje pomysly od dluzszego czasu sluza mi jak baza wyjsciowa do zdrowego i smacznego odzywiania.
tak do 5-6 dni,
pozdrawiam
Jak długo można je przechowywać?
bardzo smaczne dodatki, cieszę się, że ciasteczka smakowały,
pozdrawiam serdecznie:)
Dzieci chore, prawie nic jeść nie chcą więc piekę… Wczoraj brownie a dziś owsiane ciasteczka w wersji: rodzynki, papaja i słonecznik. Wyszły wyśmienite, a w kuchni zapachniało latem! Dziękuję za przepis.
Ciastka wyszły mi pierwszy raz całkiem dobre, dodałam jeszcze parę okruszków suszonej papryczki chilli, więc zostawiają intrygujący posmak, jednak są za twarde. Czy to przez to, że może użyłam za dużo mąki albo musli?
Witam ciasteczka wychodza bardzo dobre , tylko mam taki problem,ze zabardzo mi sie spiekaja na spodzie…