Ciasteczka kruche z żurawiną – Rewelacyjne, kruche ciasteczka z żurawiną. Maślane, trochę waniliowe i lekko kwaskowate od żurawiny. Wspaniale chrupią dzięki dodaniu kleiku ryżowego. Parę czytelniczek już mi to kiedyś poradziło i dziękuję za radę, ciasteczka są pyszne. Przepis nie jest trudny, ale podczas wałkowania ciasto trochę pęka z powodu sporej ilości dodatków, nie wpadamy w panikę tylko wygładzamy rękoma, dociskając ciasto. Mam nadzieję, że nie będzie problemów, a ciasteczka bardzo, bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony finedininglovers)
Ciasteczka kruche z żurawiną
Składniki na około 35 ciasteczek:
250g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
150g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
260g mąki (użyłam tortowej)
130g kleiku ryżowego
100g suszonej żurawiny
1. Żurawinę drobno poszatkować lub zmielić w blenderze.
2. Masło ucierać mikserem przez około 2 minuty, aż zrobi się miękkie. Następnie dodać cukier, cukier wanilinowy i ucierać jeszcze przez około 4-5 minut, aż masa będzie kremowa i lekka.
3. Do masła dodać mąkę, kleik ryżowy i wymieszać, najlepiej rękoma. Dodać żurawinę i znów wymieszać rękoma. Powstanie ciasto, które będzie się trochę kruszyło, nie będzie bardzo zbite.
Ciasto wstawić na 30 minut do lodówki.
4. Ciasto wyjąć z lodówki i krótko zagnieść, żeby zrobiło się miękkie. Następnie podsypując mąką, rozwałkować je dosyć grubo na około 0,5 cm. Podczas wałkowania ciasto może trochę „pękać”, wtedy proszę wygładzać i dociskać rękoma, ciasto jest elastyczne, więc nie ma z tym problemu. Z ciasta wycinać ciasteczka i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Piec w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez około 14-16 minut (funkcja góra-dół 180°C). Podawać przestygnięte.
Udanych wypieków:)
Czy masa ma byc bardzo klejaca?
Witam, czy masło można zastąpić jakąś bezmleczną margaryną? Potrzebuję przepisu na dobre ciasteczka dla dziewczynki, która nie może jeść jajek i mleka.
Pozdrawiam serdecznie
myślę, że można zastąpić, pozdrawiam
na pewno można je przechowywać do tygodnia w szczelnym pojemniku,
pozdrawiam
Witam
chciałabym wiedzieć jak długo można przechowywać te ciasteczka? czy mogę zrobić je już dziś, żeby rozdać jako świąteczne upominki?
bardzo się cieszę:)
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
dzisiaj zrobiłam i do połowy ciasta dodałam słoneczik i też były pyszne ….