Ciasteczka kruche z żurawiną

Ciasteczka kruche z żurawiną – Rewelacyjne, kruche ciasteczka z żurawiną. Maślane, trochę waniliowe i lekko kwaskowate od żurawiny. Wspaniale chrupią dzięki dodaniu kleiku ryżowego. Parę czytelniczek już mi to kiedyś poradziło i dziękuję za radę, ciasteczka są pyszne. Przepis nie jest trudny, ale podczas wałkowania ciasto trochę pęka z powodu sporej ilości dodatków, nie wpadamy w panikę tylko wygładzamy rękoma, dociskając ciasto. Mam nadzieję, że nie będzie problemów, a ciasteczka bardzo, bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony finedininglovers)

Ciasteczka kruche z żurawiną

Ciasteczka kruche z żurawiną
Składniki na około 35 ciasteczek:
250g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
150g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
260g mąki (użyłam tortowej)
130g kleiku ryżowego
100g suszonej żurawiny

1. Żurawinę drobno poszatkować lub zmielić w blenderze.

2. Masło ucierać mikserem przez około 2 minuty, aż zrobi się miękkie. Następnie dodać cukier, cukier wanilinowy i ucierać jeszcze przez około 4-5 minut, aż masa będzie kremowa i lekka.

3. Do masła dodać mąkę, kleik ryżowy i wymieszać, najlepiej rękoma. Dodać żurawinę i znów wymieszać rękoma. Powstanie ciasto, które będzie się trochę kruszyło, nie będzie bardzo zbite.
Ciasto wstawić na 30 minut do lodówki.

4. Ciasto wyjąć z lodówki i krótko zagnieść, żeby zrobiło się miękkie. Następnie podsypując mąką, rozwałkować je dosyć grubo na około 0,5 cm. Podczas wałkowania ciasto może trochę „pękać”, wtedy proszę wygładzać i dociskać rękoma, ciasto jest elastyczne, więc nie ma z tym problemu. Z ciasta wycinać ciasteczka i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

5. Piec w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez około 14-16 minut (funkcja góra-dół 180°C). Podawać przestygnięte.

Udanych wypieków:)

Ciasteczka kruche z żurawiną

22 komentarze do “Ciasteczka kruche z żurawiną”

  1. Dziękuję za miłe słowa:),
    proszę trochę krócej piec i dodać może 10g mniej mąki,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  2. Ciasteczka były pyszne :)) tylko miałam wrażenie, że trochę za twarde…i zastanawiam się co zrobić by następnym razem były bardziej kruche, za mało masła dodałam? hmmm
    Chciałam wyrazić podziw dla autorki tej strony!! przepisy są świetne, wszystko czytelne, ładne, super!! pozdrawiam serdecznie :)

    Odpowiedz
  3. w oryginale widzę dużo mniej mąki zwykłej (250 a nie 270g) i ryżowej (125 a nie 140g), żałuję, że zajrzałam do niego po zastosowaniu się do tego przepisu, ciasto wyszło strasznie sypkie, w rezultacie wciskałam je w foremki zamiast wycinać po rozwałkowaniu :-/ Skąd pomysł na zwiększenie tych ilości?

    Odpowiedz
  4. w oryginalnym przepisie była mąką ryżowa, tylko proszę dać wtedy mniej mąki niż kleiku, około 100g mąki ryżowej,
    myślę, że można też użyć tylko mąki pszennej,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  5. Wyglądają pysznie! Uwielbiam żurawinę w ciatseczkach i batonach i ciastach i drożdżówkach;))) ! A czy kleik ryżowy można czymś innym zastąpić?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz