Bułeczki z serem i kruszonką

Dzisiaj zapraszam na pyszne bułeczki z serem, dżemem i apetyczną kruszonką. Świetnie wszystko ze sobą smakuje, bułeczki nie są za słodkie i są bardzo sycące. Kruszonka i ser rozpływa się w ustach. Proste i szybkie w przygotowaniu, tylko trzeba będzie poczekać godzinę, aż ciasto wyrośnie. Użyć możemy dowolnego dżemu, ale lepiej smakują z kwaskowatym. Z przepisu zrobiłam 10 dużych bułeczek. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z gazety „Tina”).

Bułeczki z serem i kruszonką

Bułeczki z serem i kruszonką
Składniki na około 10-12 sztuk:
Ciasto:
50g świeżych drożdży
1/3 szklanki cukru
3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 szklanka ciepłego mleka
3 żółtka
1/2 kostki miękkiego masła (100g , w temperaturze pokojowej)
Nadzienie:
300g mielonego twarogu
2 łyżki cukru pudru
2 żółtka
około 200-250g dżemu porzeczkowego lub innego czerwonego
Kruszonka:
1/2 szklanki mąki (użyłam tortowej)
1/2 kostki zimnego masła
3 łyżki cukru

Ciasto:
1. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i 1 łyżeczką mąki. Następnie dodać tyle mleka, aby powstał gęsty zaczyn. Odstawać go na 20 minut, żeby trochę wyrósł.

2. Do dużej miski wsypać mąkę, resztę cukru, dodać żółtka, masło i wlać zaczyn. Zagnieść ciasto, dolewając resztę mleka. Wyrabiać ciasto przez około 5 minut i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 godzinę.

Nadzienie:
3. Ser, żółtka i cukier puder wymieszać mikserem ustawionym na średnie obroty.

Kruszonka:
4. Mąkę wymieszać z cukrem. Dodać posiekane masło i rękoma zagnieść kruszonkę.

Bułeczki z serem i kruszonką

5. Z ciasta uformować około 10 placuszków, robiąc w ich środku wgłębienie. W każdym placku wgłębienie posmarować dżemem, nałożyć 1 łyżkę sera, następnie nałożyć na ser 1/2 łyżeczki dżemu i posypać kruszonką.

6. Bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 170°C) i piec przez około 30-40 minut. Na jednej blaszce piekłam 4 bułeczki.

Udanych wypieków:)

Bułeczki z serem i kruszonką

Print Friendly, PDF & Email

13 komentarzy do “Bułeczki z serem i kruszonką”

  1. To już kolejny przepis, który zaczerpnąłem z Pani strony i kolejny raz wychodzi pysznie. Bułeczki robione dokładnie wg. przepisu wyszły b. smaczne.

    Odpowiedz
  2. wspanialy przepis,super dobre ja i drozdze nie idziemy w parze ale udalo sie…tylko ze ja pieklam w wyzszej temp. ale pewnie zalezy od piekarnika milego dnia polecam wszystkim przepis…xxx

    Odpowiedz
  3. Uwielbiam bułeczki z serem. A można wiedzieć gdzie zakupiła Pani ten śliczny łaciaty kubeczek z pokrywką? :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz