Dzisiaj zapraszam na pyszne bułeczki z serem, dżemem i apetyczną kruszonką. Świetnie wszystko ze sobą smakuje, bułeczki nie są za słodkie i są bardzo sycące. Kruszonka i ser rozpływa się w ustach. Proste i szybkie w przygotowaniu, tylko trzeba będzie poczekać godzinę, aż ciasto wyrośnie. Użyć możemy dowolnego dżemu, ale lepiej smakują z kwaskowatym. Z przepisu zrobiłam 10 dużych bułeczek. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z gazety „Tina”).
Bułeczki z serem i kruszonką
Składniki na około 10-12 sztuk:
Ciasto:
50g świeżych drożdży
1/3 szklanki cukru
3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 szklanka ciepłego mleka
3 żółtka
1/2 kostki miękkiego masła (100g , w temperaturze pokojowej)
Nadzienie:
300g mielonego twarogu
2 łyżki cukru pudru
2 żółtka
około 200-250g dżemu porzeczkowego lub innego czerwonego
Kruszonka:
1/2 szklanki mąki (użyłam tortowej)
1/2 kostki zimnego masła
3 łyżki cukru
Ciasto:
1. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i 1 łyżeczką mąki. Następnie dodać tyle mleka, aby powstał gęsty zaczyn. Odstawać go na 20 minut, żeby trochę wyrósł.
2. Do dużej miski wsypać mąkę, resztę cukru, dodać żółtka, masło i wlać zaczyn. Zagnieść ciasto, dolewając resztę mleka. Wyrabiać ciasto przez około 5 minut i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 godzinę.
Nadzienie:
3. Ser, żółtka i cukier puder wymieszać mikserem ustawionym na średnie obroty.
Kruszonka:
4. Mąkę wymieszać z cukrem. Dodać posiekane masło i rękoma zagnieść kruszonkę.
5. Z ciasta uformować około 10 placuszków, robiąc w ich środku wgłębienie. W każdym placku wgłębienie posmarować dżemem, nałożyć 1 łyżkę sera, następnie nałożyć na ser 1/2 łyżeczki dżemu i posypać kruszonką.
6. Bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 160C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 170C) i piec przez około 30-40 minut. Na jednej blaszce piekłam 4 bułeczki.
Udanych wypieków:)
Wyglądają tak apetycznie, że podkradam jedną do popołudniowej kawki :)
pyszne
wyglądają rewelacyjnie:)
Uwielbiam bułeczki z serem. A można wiedzieć gdzie zakupiła Pani ten śliczny łaciaty kubeczek z pokrywką? :)
kubeczki są z home&you,
pozdrawiam
takie lubie najbardziej! wspaniałe bułeczki :)
wspanialy przepis,super dobre ja i drozdze nie idziemy w parze ale udalo sie…tylko ze ja pieklam w wyzszej temp. ale pewnie zalezy od piekarnika milego dnia polecam wszystkim przepis…xxx
Kasiu bardzo dziękuję za komentarz, cieszę się, że bułeczki wyszły,
pozdrawiam ciepło
To już kolejny przepis, który zaczerpnąłem z Pani strony i kolejny raz wychodzi pysznie. Bułeczki robione dokładnie wg. przepisu wyszły b. smaczne.
ogromnie się cieszę, że smakowały, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Czy można uzyć serka maskarpone?
chyba tak, pozdrawiam serdecznie