W Małej Cukierence bardzo czekoladowe ciasto z cukinią. Wilgotne, gęste, ale nie zbite! Cudownie aromatyczne z odrobiną cynamonu i aromatu migdałowego, pyszne. Będzie to teraz jedno z moich ulubionych czekoladowych ciast, a w okresie letnim u mnie zawsze jest sporo cukinii. Bardzo polecam!
Bardzo czekoladowe ciasto z cukinią
Składniki:
1 umyta, średnia cukinia o wadze około 480-500g
3/4 szklanki mocnej kawy
2 i 1/2 szklanki mąki (użyłam tortowej)
1/2 szklanki gorzkiego kakao
1 łyżeczka sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka cukru
2 jajka
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego
100g poszatkowanej gorzkiej czekolady
1. Blaszkę o wymiarach 29x16cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Cukinię zestarzeć na tarce z dużymi oczkami. Zalać ją kawą i odstawić na około 10 minut.
3. W międzyczasie przesiać mąkę i kakao. Dodać sodę, proszek, sól i cynamon, wymieszać.
4. Cukinię dobrze osączyć w rękach.
Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji góra-dół.
5. W kolejnej misce wymieszać razem cukier i jajka. Wlać olej, dodać ekstrakt lub aromat, wymieszać. Dodać osączoną cukinię, wymieszać.
6. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać krótko łyżką lub szpatułką. Na końcu dodać poszatkowaną czekoladę, wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
7. Ciasto podawać pokrojone na grube plastry.
Udanych wypieków:)
nie wyszło mokre :( piekłam krócej i suchelec mimo tego.
coś mi nie pasuje w tym cieście smakowo, nie mogę dokładnie zorientować się co… może za mało słodkie, może ten aromat i proszek do pieczenia…niby czuć czekoladę ale jak nieczekoladowe ciasto. nie wiem, jestem zawiedziona.
a w ilu stopniach piec to ciasto
w 160C na funkcji góra-dół pozdrawiam
Czy po upieczeniu ciasto można przekroić tak jak biszkopt i przełożyć masą, np. z bitej śmietany?
myślę, że tak, pozdrawiam serdecznie
Dziękuję za przepis :) Zrobiłam w sobotę dwa :D teraz sobie zajadam do kawki :)
Mam pytanie odnośnie cukinii- czy można użyć takiej z grubą skórką? Chodzi mi o to czy przy starszej cukinii- skórka zmięknie w trakcie pieczenia, czy lepiej obrać cukinię? Pozdrawiam :-)
myślę, że zmięknie, pozdrawiam serdecznie
Ciasto wyszło pyszne. Szczególnie z lodówki w upalne dni pyszne do kawki i dodaje energii ;) zrobiłam z polewą z czekolady gorzkiej i jest ciut mało słodkie. Kolejnym razem dodam trochę więcej cukru. Ale smak cudowny. Lekki i pyszny. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam :)
Czy podana waga cukinii jest przed czy po starciu i odciśnięciu?
waga przed, pozdrawiam
Polecam dać mniej mąki, max 2 szklanki. Ciasto wychodzi bardziej lekkie, puszyste, dosłownie rozpuszcza się w ustach. Przy ilości mąki jak w przepisie ciasto wychodzi bardziej zwarte i gumowe, poza tym jest pyszne!!