Bardzo czekoladowe ciasto z cukinią

W Małej Cukierence bardzo czekoladowe ciasto z cukinią. Wilgotne, gęste, ale nie zbite! Cudownie aromatyczne z odrobiną cynamonu i aromatu migdałowego, pyszne. Będzie to teraz jedno z moich ulubionych czekoladowych ciast, a w okresie letnim u mnie zawsze jest sporo cukinii. Bardzo polecam!

Bardzo czekoladowe ciasto z cukinią
Składniki:
1 umyta, średnia cukinia o wadze około 480-500g
3/4 szklanki mocnej kawy
2 i 1/2 szklanki mąki (użyłam tortowej)
1/2 szklanki gorzkiego kakao
1 łyżeczka sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka cukru
2 jajka
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego
100g poszatkowanej gorzkiej czekolady

czekoladowe ciasto

1. Blaszkę o wymiarach 29x16cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Cukinię zestarzeć na tarce z dużymi oczkami. Zalać ją kawą i odstawić na około 10 minut.

3. W międzyczasie przesiać mąkę i kakao. Dodać sodę, proszek, sól i cynamon, wymieszać.

4. Cukinię dobrze osączyć w rękach.
Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji góra-dół.

5. W kolejnej misce wymieszać razem cukier i jajka. Wlać olej, dodać ekstrakt lub aromat, wymieszać. Dodać osączoną cukinię, wymieszać.

6. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać krótko łyżką lub szpatułką. Na końcu dodać poszatkowaną czekoladę, wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

7. Ciasto podawać pokrojone na grube plastry.

Udanych wypieków:)

czekoladowe ciasto

Print Friendly, PDF & Email

48 komentarzy do “Bardzo czekoladowe ciasto z cukinią”

  1. Wyrosło pięknie ,niestety w smaku bez smaku ;( za mocno czuc kakao az pod koniec kawalka ciasta bylo mi niedobrze. Dalam polowe mniej cukru i teraz zaluje. Szkoda :(

    Odpowiedz
  2. Ciasto jest bardzo smaczne ale moje niestety nie wyszło tak wilgotne jak wszyscy opisują :( Czy możliwe, że za bardzo odsączyłam cukinię? Albo może je przepiekłam (piekłam 55 minut bo blaszka jest dłuższa i płytsza niż w przepisie)?

    Odpowiedz
  3. Witam, czy to ciasto nadaje się do upieczenia w silikonowych formach na muffiny? Jeśli tak to ile mniej więcej należy je piec?
    Pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  4. Kolejny świetny przepis, ciasto jest fanstastyczne:) Piekłam już podobne z innej strony ale to jest dużo mniej tłuste, zdecydowanie lepsze i prostsze w wykonaniu. Ja darowałam sobie tylko moczenie cukinii w kawie – dodałam dwie łyżki rozpuszczalnej kawy do masy na sam koniec, dla smaku. Wyszło świetnie:) Dziękuję i pozdrawiam,

    Odpowiedz
  5. Upiekłam wg przepisu, który został tutaj podany- jedynie zamiast olejku migdałowego dałam waniliowy i zamiast mąki tortowej użyłam mąki pszennej, którą przesitkowałam. Ciasto wyszło troche zakalcowate i dla mnie za mało słodkie. Ponieważ mam dużo cukinii, zrobię jeszcze raz dosładzając je nieco bardziej i piekąc 10-15 minut dłużej. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  6. cieszę się, że smakowało, trzeba przesiewać mąkę i żeby w piekarniku nie była za wysoka temperatura, bo wtedy nie wyrośnie puszyste, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz

Dodaj komentarz