Bardzo czekoladowe ciasto z cukinią

W Małej Cukierence bardzo czekoladowe ciasto z cukinią. Wilgotne, gęste, ale nie zbite! Cudownie aromatyczne z odrobiną cynamonu i aromatu migdałowego, pyszne. Będzie to teraz jedno z moich ulubionych czekoladowych ciast, a w okresie letnim u mnie zawsze jest sporo cukinii. Bardzo polecam!

Bardzo czekoladowe ciasto z cukinią
Składniki:
1 umyta, średnia cukinia o wadze około 480-500g
3/4 szklanki mocnej kawy
2 i 1/2 szklanki mąki (użyłam tortowej)
1/2 szklanki gorzkiego kakao
1 łyżeczka sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka cukru
2 jajka
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego
100g poszatkowanej gorzkiej czekolady

czekoladowe ciasto

1. Blaszkę o wymiarach 29x16cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Cukinię zestarzeć na tarce z dużymi oczkami. Zalać ją kawą i odstawić na około 10 minut.

3. W międzyczasie przesiać mąkę i kakao. Dodać sodę, proszek, sól i cynamon, wymieszać.

4. Cukinię dobrze osączyć w rękach.
Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji góra-dół.

5. W kolejnej misce wymieszać razem cukier i jajka. Wlać olej, dodać ekstrakt lub aromat, wymieszać. Dodać osączoną cukinię, wymieszać.

6. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać krótko łyżką lub szpatułką. Na końcu dodać poszatkowaną czekoladę, wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

7. Ciasto podawać pokrojone na grube plastry.

Udanych wypieków:)

czekoladowe ciasto

Print Friendly, PDF & Email

48 komentarzy do “Bardzo czekoladowe ciasto z cukinią”

  1. Ciasto pycha! Cudownie czekoladowe i wilgotne. Użyłam mąki orkiszowej typ 550 i nie dodałam aromatu migdałowego, bo… zapomniałam. :), ale cynamon zrobił swoje. Zrobiłam podwójną porcję w dużej blaszce – wyrosło ekstra! A co na nowe ciasto moi Chłopcy „Mamusiu jakie pyszne, czekoladowo – jabłuszkowe ciacho!” (oczywiście nie wyprowadziłam ich z błędu) :) Dziękuję Mała Cukierenko za kolejny super przepis! Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  2. Witam:-) Chcę dziś piec to ciasto ale mam pytanie-jaka kawa została użyta w przepisie? Będę wdzięczna za szybką odpowiedź:-) Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  3. ale pyszności! Palce lizać :) czuję, że to będzie mój kolejny wypiek, ale trochę go zmodyfikuję, bo jestem diabetyczką, to zamiast cukru użyję stewii Natusweet. Myślę, że też wyjdzie pycha :)

    Odpowiedz
    • Dzisiaj upieklam, ciasto jest wyjatkowe. Smak bardzo mocno czekoladowy. Dawno nie zjadlam czegos rownie wspanialego. Dzieki za super przepis.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz