W Małej Cukierence bardzo czekoladowe ciasto z cukinią. Wilgotne, gęste, ale nie zbite! Cudownie aromatyczne z odrobiną cynamonu i aromatu migdałowego, pyszne. Będzie to teraz jedno z moich ulubionych czekoladowych ciast, a w okresie letnim u mnie zawsze jest sporo cukinii. Bardzo polecam!
Bardzo czekoladowe ciasto z cukinią
Składniki:
1 umyta, średnia cukinia o wadze około 480-500g
3/4 szklanki mocnej kawy
2 i 1/2 szklanki mąki (użyłam tortowej)
1/2 szklanki gorzkiego kakao
1 łyżeczka sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka cukru
2 jajka
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego
100g poszatkowanej gorzkiej czekolady
1. Blaszkę o wymiarach 29x16cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Cukinię zestarzeć na tarce z dużymi oczkami. Zalać ją kawą i odstawić na około 10 minut.
3. W międzyczasie przesiać mąkę i kakao. Dodać sodę, proszek, sól i cynamon, wymieszać.
4. Cukinię dobrze osączyć w rękach.
Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji góra-dół.
5. W kolejnej misce wymieszać razem cukier i jajka. Wlać olej, dodać ekstrakt lub aromat, wymieszać. Dodać osączoną cukinię, wymieszać.
6. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać krótko łyżką lub szpatułką. Na końcu dodać poszatkowaną czekoladę, wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
7. Ciasto podawać pokrojone na grube plastry.
Udanych wypieków:)
Ciasto pycha! Cudownie czekoladowe i wilgotne. Użyłam mąki orkiszowej typ 550 i nie dodałam aromatu migdałowego, bo… zapomniałam. :), ale cynamon zrobił swoje. Zrobiłam podwójną porcję w dużej blaszce – wyrosło ekstra! A co na nowe ciasto moi Chłopcy „Mamusiu jakie pyszne, czekoladowo – jabłuszkowe ciacho!” (oczywiście nie wyprowadziłam ich z błędu) :) Dziękuję Mała Cukierenko za kolejny super przepis! Pozdrawiam!
tak i cukinia jest bardziej wilgotna, pozdrawiam
Mam pytanie, jaki wpływ ma kawa na cukinie? Czy to tylko w celu aromatycznym?
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Pyszne…wilgotne, mocno czekoladowe, takie jak lubię:-) dziękuję za ten przepis!
dziękuję! :)
Ciasto juz się piecze zamiast czekolady dałam żurawinę mam nadzieję że wyjdzie pozdrawiam :)
Kornelia: – można zaparzoną herbatą,
ania: – kawa zaparzona w ekspresie (kawa naturalna),
pozdrawiam
Witam:-) Chcę dziś piec to ciasto ale mam pytanie-jaka kawa została użyta w przepisie? Będę wdzięczna za szybką odpowiedź:-) Pozdrawiam.
A czego można użyć zamiast kawy?
na pewno, życzę smacznego! pozdrawiam
ale pyszności! Palce lizać :) czuję, że to będzie mój kolejny wypiek, ale trochę go zmodyfikuję, bo jestem diabetyczką, to zamiast cukru użyję stewii Natusweet. Myślę, że też wyjdzie pycha :)
dałam ze skórką, pozdrawiam :)
Ok, już wiem. Obejrzałam filmik :)
Kawa również podbija smak czekolady i kakao więc polecam nie pomijać :)
Witam. Mam pytanie, czy cukinia ma być obrana czy ze skórką?
Pozdrawiam :)
Dzisiaj upieklam, ciasto jest wyjatkowe. Smak bardzo mocno czekoladowy. Dawno nie zjadlam czegos rownie wspanialego. Dzieki za super przepis.