Babka piaskowa wielowarstwowa

Babka piaskowa wielowarstwowa – Zapraszam dzisiaj na uroczą babkę piaskową, której każdy kęs smakuje inaczej. Mamy warstwę z migdałami, kakaową, cynamonową i z orzechami laskowymi. Dzięki temu babka prezentuje się interesująco, ponieważ posiada kolorowe, aromatyczne warstwy. Podczas przygotowania nabrudzimy trochę naczyń, ale uważam, że warto. Ciasto jest smaczne, ładnie pachnie i ciekawie się prezentuje. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem. Zmodyfikowany przepis z gazetki „Pieczenie jest proste” nr 2 z 2008 roku.

Babka piaskowa wielowarstwowa

Babka piaskowa wielowarstwowa
Składniki:
Ciasto podstawowe (pamiętajmy, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej):
250g miękkiego masła
160g mąki
180g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
4 jajka
szczypta soli
130g mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Warstwa I:
50g zmielonych migdałów
2 łyżki likieru pomarańczowego
Warstwa II:
40g starej gorzkiej czekolady
1/2 łyżki ciemnego kakao
1 łyżka cukru
1-2 łyżki mleka
Warstwa III:
3/4 łyżeczki cynamonu
1,5 łyżki rumu
Warstwa IV:
50g zmielonych orzechów laskowych
1,5 łyżki brandy

Babka piaskowa wielowarstwowa

1. Obie mąki przesiać do jednej miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz solą.

2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym (ucierać przez około 4 minuty). Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu dokładnie wymieszać, do połączenia składników.

3. Do masy maślanej dodać mąkę i krótko, ale dokładnie wymieszać.

4. Ciasto podzielić na 4 porcje.
Do pierwszej dodać migdały i likier pomarańczowy, wymieszać łyżką.
Do drugiej dodać czekoladę, kakao, cukier i mleko, wymieszać łyżką.
Do trzeciej dodać cynamon, rum i wymieszać łyżką.
Do czwartej dodać orzechy laskowe, brandy i wymieszać.

5. Keksówkę o wymiarach 25x12cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i posypać mąką. Kolejno nakładać warstwy ciasta, wyrównać. Ciasto piekłam w temperaturze 180°C przez 1 godzinę i 10 minut na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika.

6. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia i wyjąć z formy. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Print Friendly, PDF & Email

17 komentarzy do “Babka piaskowa wielowarstwowa”

  1. Zrobiłam teraz na Wielkanoc. Babka super… i ta kompozycja smaków… najpierw czuje się migdały, potem kakao, potem cynamon, potem orzechy.
    Mniam mniam :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz