Rurki z kremem

Rurki z kremem – Pierwszy karnawałowy hit w Małej Cukierence to rurki z waniliowym kremem. Delikatne, z chrupkim ciastem przypominającym ciasto francuskie, które ładnie pachnie podczas pieczenia śmietaną i masłem. Krem waniliowy prawie jak crème pâtissière, dlatego zamiast cukru waniliowego można użyć 2 lasek wanilii. Krem radzę gotować w rondelku z grubym dnem, żeby go nie przypalić, a ciasto proszę nawijać do 2/3 wysokości foremki, myślę, że lepiej robić większe rurki. Deser lekki, smaczny i trudno mu się oprzeć. Bardzo polecam…

rurki z kremem

Rurki z kremem
Składniki na około 50 sztuk:
Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
250g masła lub margaryny
szczypta soli
1 szklanka kwaśnej śmietany (12% lub 18%)
Krem:
900ml mleka
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g (można też użyć 2 lasek wanilii)
50g masła
4 żółtka
2 jajka
200g cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
80g mąki pszennej
80g mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
cukier puder do posypania

Ciasto:
1. Mąkę przesiać. Dodać cukier wanilinowy, sól, poszatkowane masło (zimne masło można zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, podsypując kostkę masła mąką) i przez chwilę masło z mąką rozcierać palcami. Dodać śmietanę i zagnieść ciasto. Wstawić je do lodówki na 60 minut.

Krem:
2. Do rondelka z grubym dnem wlać mleko, dodać 50g masła i wsypać cukier wanilinowy, zagotować.

3. Jajka i żółtka ubić z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę (mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 5 minut). Następnie dodać obie mąki i dobrze wymieszać mikserem do połączenia składników.

4. Do jajecznej masy wlewać powoli gorące mleko, najlepiej cały czas mieszając mikserem. Dobrze wymieszaną masę przelać znów do rondelka i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż się zagotuje (masa zrobi się gęsta jak budyń, na początku mogą się robić grudki, ale proszę się nie przejmować, rozbiją się). Budyniową masę zdjąć z ognia i przykryć folią spożywczą, aby nie zrobił się kożuch. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.

rurki z kremem

5. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować, podsypując mąką na grubość około 2-3mm. Z ciasta wycinać paski o długości około 30cm i szerokości około 2cm (długość paska będzie zależała od tego, jak duże mamy foremki do robinia rurek, moje paski były dłuższe, ponieważ mam duże metalowe foremki, użyłam też foremek do cannoli). Metalowe formy na rurki posmarować masłem i ciasto nawinąć na foremki, ale tak, by ciasto nachodziło na siebie (gdzieś do połowy już nawiniętego paska).

rurki

6. Nawinięte rurki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200°C na funkcji góra-dół przez około 15-20 minut, aż ciasto się przyrumieni. Piekłam na środkowej półce piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika rurki odstawić na około 10-15 minut do przestygnięcia, następnie delikatnie zsunąć ciasto i odstawić je do całkowitego ostygnięcia.

7. Ostygnięty krem krótko zmiksować i przełożyć do szprycy lub woreczka z metalową końcówką (może też być plastikowa butelka z tylką, wydaje mi się, że będzie lepsza od woreczka) i kremem napełnić rurki, proszę dawać kremu szczodrze; jest go naprawdę dużo, mnie nawet zostało.

8. Rurki z kremem przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

rurki z kremem

rurki z kremem

Print Friendly, PDF & Email

89 komentarzy do “Rurki z kremem”

  1. Teoretycznie wydaja sie proste, ale moja mama mowi ze rurki ciezko sie sciagaja z foremek i wymaga to precyzji bo sie krusza i pekaja. Mam pytanie o stopien trudnosci. Moze nie o ciasto mi chodzi tylko wlasnie o to sciaganie.

    Odpowiedz
  2. bez foremek do raczej trudno będzie, można spróbować zrobić takie wałeczki z folii aluminiowej, ale nie wiem jak to wyjdzie, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  3. Nadia: – ten krem jest trochę budyniowaty, bardzo smaczny, ale czegoś lżejszego poszukałabym do kremówki, na razie nie mam takiego przepisu, nic mi nie przychodzi do głowy, ale będę kombinować,

    Malwa: – uważam że lepsze są większe, ale to już kwestia gustu czy wolimy mniejsze czy większe rurki zajadać, polecam 12-13cm, sama mam 13cm, a te gładkie rurki równe do cannoli to nawet 14cm (proszę zobaczyć dodałam nowe zdjęcie),

    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  4. Świetnie wyglądają, ale narobiłaś smaku :) Trochę pracochłonne, ale pewnie warto. Mam pytanie odnośnie foremek, chciałam takie kupić, polecasz te większe, czy mniejsze, są np. 7 cm długosci i 9,12 cm, które wg Ciebie są lepsze. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  5. Mam pytanie czy ten krem nadaje się na krem do Kremówki? Próbowałam już wielu przepisów i wychodzi zawsze ala budyń , a ja chciałabym uzyskać konsystencje kremowa, delikatna a nie budyniową. Ma może pani jakś sprawdzony przepis? ;)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz