Rożki kokosowe – Dzisiaj upiekłam smaczne, kruche ciasteczka z dodatkiem wiórków kokosowych. Ładnie pachną wanilią i świetnie smakują jeszcze ciepłe posypane cukrem pudrem. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, tylko trzeba poczekać, aż ciasto schłodzi się w lodówce. Polecam… (zmodyfikowany przepis z książki „ Ciasta siostry Anieli”).
Rożki kokosowe
Składniki:
Ciasto:
300g mąki
200g schłodzonej margaryny lub masła
130g cukru pudru
120g wiórków kokosowych
2 żółtka
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
Dodatkowo:
cukier puder do posypania, około 3 łyżki (można go wymieszać z 1 łyżeczką cukru wanilinowego)
1. Składniki na ciasto zagniatamy i wkładamy na 45 minut do lodówki.
2. Następnie odrywamy po kawałku ciasta, formujemy w dłoniach rulonik i formujemy rożki zaginając końce ku sobie.
3. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi niewielkie odległości. Piec w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg (180°C na funkcji góra-dół) przez około 17 minut.
4. Po wyjęciu z piekarnika, jeszcze ciepłe, posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym.
Udanych wypieków:)
Po prostu niebo w gebie! Ja nie nadazam robic tych ciastek,znikaja w jedno popoludnie! Moj synek dzis rano,gdy nie znalazl ich na sniadanie,to stwierdzil,ze domu nie ma nic do jedzenia,hahaha :)
Jedno ciastko pociaga drugie.Sa takie proste i szybkie do zrobienia i zawsze wychodza :)
Ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
życzę smacznego:) pozdrawiam
Ciasteczka już w piekarniku;) zaraz będą goście,,,
wydaje mi się że tak średnio, ciasto jest dosyć gęste,
pozdrawiam
Czy można z tego ciasta zrobić „ciastka z maszynki” zamiast wałkować każdy oddzielnie?
Serdecznie pozdrawiam
życzę smacznego,
pozdrawiam serdecznie
Ciastka w piekarniku- cudownie pachnie. Tylko zdziwiłam się, bo zrobiłam niewielkie odstępy a ciastka dość znacznie urosły i troszkę się postykały , następnym razem będą idealne :) Pozdrawiam :)
I want this for beakfast! :)
Kasiu – wspaniale, ogromnie się cieszę:)
Dżastusia – z orzechami musi być rewelacyjne
pozdrawiam ciepło
bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz,
smacznego
pozdrawiam ciepło
Dziś wykonałam „biszkopt z jabłkami, jogurtem i bitą śmietaną” z twojej stronki: http://www.malacukierenka.pl/biszkopt-z-jablkami-jogurtem-i-bita-smietana.html .
Ciasto przepyszne, ale bardzo pracochłonne. Mimo tego opłaca się zrobić :D Jest lekkie. Że dziś robiłam to ciasto to nie zdążyło nasiąknąć jabłkami. Ale i tak jest pyszne, a jutro będzie na pewno lepsze ;)
Ja już od dłuższego czasu robię je w wersji podstawowej, czyli z orzechami, są rewelacyjne!! Kruche, rozpływają się w ustach- cudo :) Z kokosem na pewno też są smaczne, ciekawa zmiana. Kobietki i nie tylko- do dzieła, bo przepis bajka!
witam serdecznie.myslalam,ze po ciasteczkach z ciemnej maki i czekolady nic nie moglo byc bardziej smacznego,jednak mylilam sie. NIEZIEMSKIE,WSPANIALE,KRUCHUTKIE …smak raju na ziemi.dziekuje udalo mi sie znowu upoic wszystkich niebiansim smakiem…jestes wielka NATALI xxx
Śliczne ciasteczka. Kokosowe wypieki bardzo lubię. :)
Bardzo fajne ciasteczka :)