Czekoladowy blok z preparowanym ryżem i orzechami

Czekoladowy blok z preparowanym ryżem i orzechami – Bardzo smaczny deser czekoladowy z herbatnikami, ryżem i orzechami. Łatwy w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia. Dodanie alkoholu uszlachetnia smak i przełamuje słodycz, ale oczywiście możemy z niego zrezygnować. Preparowany ryż podpiekamy krótko na suchej patelni, ciągle mieszając (musimy uważać, żeby go nie przypalić). Dzięki temu ryż będzie smaczniejszy, bardziej kruchy. Masa szybko zastyga, jest bardzo aromatyczna i słodka. Świetny, prosty, bogaty deser, polecam … (zmodyfikowany przepis z książki „Czekolada”, wydawnictwo „Parragon”).

Czekoladowy blok z preparowanym ryżem i orzechami

Czekoladowy blok z preparowanym ryżem i orzechami
Składniki:
280g czekolady deserowej
180g masła
2-4 łyżek brandy (możemy zastąpić rumem, likierem pomarańczowym lub wiśniowym)
170g pokruszonych herbatników
30g preparowanego ryżu, podpieczonego na suchej patelni (podpiekamy krótko, mieszając, żeby się nie przypalił)
70g posiekanych orzechów włoskich
100g posiekanych wiśni kandyzowanych
150g białej czekolady lub białej polewy czekoladowej

1. Masło z czekoladą deserową roztopić w rondelku umieszczonym nad garnkiem z gotującą się wodą, mieszać aż powstanie gładka masa.

2. Do roztopionych składników dodać alkohol, wymieszać. Wsypać pokruszone herbatniki, ryż, orzechy, wiśnie i wymieszać.

3. Blaszkę o wymiarach 23x23cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę i wyrównać wierzch, odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia.

4. Białą czekoladę lub polewę roztopić na parze i polać nią blok, równomiernie rozprowadzić i odstawić aż polewa stwardnieje.

Smacznego :)

Print Friendly, PDF & Email

5 komentarzy do “Czekoladowy blok z preparowanym ryżem i orzechami”

  1. bardzo dziękuję za komentarz, w najbliższym czasie przyjrzę się temu przepisowi jeszcze raz,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  2. Dopiero dzisiaj dotarłem do tego przepisu i nie omieszkałem go wypróbować, jednak jak dla mnie na podane składniki jest zbyt mało czekolady lub zbyt dużo „suchego wkładu” masa jest bardzo sucha jak dla mnie bardzo mało czekolady, ale i tak pyszna. pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz