Racuchy z kwaśnego mleka ze śliwkami

Pyszne aromatyczne placuszki z dużą ilością śliwek. Bardzo soczyste z korzenną nutą, świetnie nadają się na śniadanie. Polecam … (oryginalny przepis z gazety „Moje gotowanie” wrzesień 2010r.)

Składniki:
600g śliwek
2 jajka
500ml kwaśnego mleka
2 szklanki mąki
½ łyżeczki cynamonu
szczypta zmielonych goździków
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Śliwki umyć, usunąć pestki, pokroić na drobne kawałki. Jajka roztrzepać z mlekiem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, zmiksować na gładkie ciasto (ciasto ma być dość gęste, więc jak będzie bardzo rzadkie dodać jeszcze mąki). Wsypać śliwki i delikatnie wymieszać. Smażyć placuszki na złoty kolor. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

8 komentarzy do wpisu „Racuchy z kwaśnego mleka ze śliwkami

  1. Myślisz, że z innymi owocami takze mozna zrobic te placuszki? Moze jablka? Jakos nie ufam pozasezonowym sliwkom ;) jakies takie bez smaku sa dla mnie :) pozdrawiam

  2. witam pani Natalio a gdyby uzyc owocowej maslanki np truskawkowej lub owoce lesne to czy cynamon bedzie pasowal gozdzikow nielubimy to ich niedodaje.Chcialabym podzielic sie z Pania moimi przepisami poniewaz ja niemam mozliwosci zalozyc bloga a mam kilka fajnych przepisow,tylko na naki adres je przeslac jesli by Pani chciala.Serdecznie pozdrawiam,wierna fanka

  3. Witam serdecznie,
    myślę, że z taką maślanką też będą smaczne i dobrze będą się komponowały z cynamonem,
    jeśli chodzi o przepisy to proszę podesłać na adres
    [email protected],
    dziękuję, pozdrawiam ciepło

  4. Witam serdecznie,
    Mam takie pytanie czy zamiast kwasnego mleka mozna uzyc zwyklego? Nie mam takowego, a wlasnie ten przepis nie ma jajek, ktorych moj narzeczony nie moze jesc. Z gory dziekuje za odpowiedz :)

Dodaj komentarz

.