Proste ciasto z truskawkami

Proste ciasto z truskawkami – Sezon na truskawki już rozpoczęty, więc na wstępie proponuję bardzo proste i smaczne ciasto z truskawkami. Puszyste, wilgotne, pięknie pachnie owocami i cynamonem (jeśli nie lubimy cynamonu, to możemy go pominąć). Przygotowanie ciasta zajmie nam parę chwil. Składniki wystarczy ze sobą wymieszać i nie potrzebujemy nawet miksera. Świeże ciasto proszę podawać pokrojone na grube plastry. Wyśmienite do śniadania z poranną kawą. Polecam…

Proste ciasto z truskawkami

Proste ciasto z truskawkami
Składniki:
1,5 szklanki mąki + 1 łyżka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1,5 łyżeczki cynamonu
2/3 szklanki cukru (użyłam jasnego brązowego cukru)
1 jajko
1/3 szklanki oleju
1/2 szklanki maślanki
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
1 szklanka drobno pokrojonych truskawek
2 garści dowolnych orzechów

Proste ciasto z truskawkami

1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oraz cynamonem.

2. W drugiej misce wymieszać razem jajko, cukier, olej, maślankę i aromat.

3. Pokrojone truskawki oprószyć 1 łyżką mąki.

4. Mokre składniki dodać do suchych i bardzo krótko wymieszać. Dodać truskawki i delikatnie wymieszać.

5. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać i posypać orzechami, lekko je dociskając. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół. Piec przez około 55-60 minut. Podawać dobrze przestygnięte, pokrojone na grube plastry.

Udanych wypieków:)

Proste ciasto z truskawkami

95 thoughts on “Proste ciasto z truskawkami

  1. Upiekłam to ciasto wczoraj :) Bardzo dziękuję za przepis. Odrobinę pozmieniałam:
    użyłam częściowo mąki żytniej, użyłam maślanki o smaku owoców leśnych i bałam się, że będzie mi się gryzła z cynamonem i wanilią, więc z nich zrezygnowałam (niepotrzebnie, bo kompletnie nie było tych owoców czuć) i użyłam samych migdałów.
    Ja jestem zachwycona :) Wyszło pyszne, tylko wybrałam za dużą foremkę, do tego silikonową, więc jest dość niskie i rozrośnięte głównie na boki ;) do tego jest bardzo miękkie i puszyste i mi się rozpada przy krojeniu… Ale powtórzę je z pełnoziarnistą mąką i w odpowiedniej wielkości keksówce :)
    Pachnie tak niesamowicie, że bardzo ciężko było czekać, aż ostygnie :P

  2. wczoraj piekłam to ciasto i pomimo ze jestem początkująca ciasto wyszło przepyszne… jest bardzo proste i szybkie a wychodzi wyśmienite… pozdrawiam…

  3. 22 na zegarze, a ja taki przepisy oglądam…Jak ja mam iść teraz spać:P? Jutro z rana idę po składniki i zabieram się za ciasto dla synka. Prosił o ciasto z truskawkami, bo uwielbia te owoce. Mam nadzieję, że mi wyjdzie:)

  4. Wyszło super:) Zachowam przepis – lato przed nami, a truskawki można zastąpić porzeczkami, śliwkami, malinami…:) Pychota:)

  5. Wczoraj upiekłam to ciasto . Wyszło piękne i pyszne . Polecam wszystkim zabieganym , którzy nie mają zbyt wiele czasu na stanie w kuchni . Dziękuję za super przepis . Pozdrawiam .

  6. dziękuję za sympatyczny komentarz:)
    uważam, że maślankę można zastąpić kefirem lub jogurtem naturalnym
    pozdrawiam serdecznie

  7. Zrobilam to ciacho! Uzylam pelnoziarnistej maki (razowej). Wyszlo pysznie. Puszyste i mokre w srodku. Taki duzy muffin z truskawkami i cynamonem. Super szybko sie robi, bez miksera :)

  8. Przepyszne ciasto:) Jak je pierwszy raz zrobiłam rozeszło się w jeden dzień.
    Drugim razem zamiast truskawek użyłam wyłącznie pokruszonych orzechów włoskich i troszkę kakao(2 łyżeczki). Również było bardzo dobre:)
    Dziękuje bardzo za ten szybki i smaczny przepis.
    Pozdrawiam

  9. Ciasto na zdjęciu bardzo mi sie podobało lecz moje wyszło inne. Nie miałem truskawek, orzechy zastąpiłem kokosem lecz nie tylko na wierzchu ciasta a zamiast maślanki dałem mleko. Pachnie i smakuje zajebiscie, zero zakalca. POZDDRAWIAM HASKYY

  10. Szybko i smacznie. Zamiast maślanki jogurt tyou greckiego i troche mleka by był bardziej płynny. Truskawki mrożone:) musze spróbować z malinami i mąką pełnoziarnistą. Za sugestie do takiej modyfikacji z góry dziękuję.
    Ps. Mufiny z marchewki nadal są na topie:-) :-)

  11. Ciasto jest przepyszne choć nie jestem wielką fanką truskawek. Wyszło fantastycznie z płatkami migdałowymi, czekoladą i orzechami włoskimi na górze. Szybko podzielone i nic nie zostało. Tak szybko zniknęło. Trzeba Ci przyznać Natalko masz talent. Jestem wdzięczna losowi, że Cię w tym gąszczu odnalazłam. Dziękuję, że piszesz przepisy tak prosto i zrozumiale. Pozdrawiam serdecznie.

  12. Ciasto w piekarniku, wyglada przepysznie, mam nadzieje ze jeszcze lepiej smakuje:-) Dziekuje za przepis, jestem tu pierwszy raz ale na pewno nie ostatni…

  13. właśnie włożyłam do pieca, troszke pozmieniałam, nie wiem czy miało takie być, ale wyszło mi gęste i gumiaste wiec dałam drugie jajko troszkę maślanki i zarasz lepsze sie zrobiło a orzechy dałam do srodka same włoskie, pominełam wanilię i dodałam jeszcze pół tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady 74% :)

  14. Rewelka. Ma tylko jedną bardzo poważną wadę – z keksówki wychodzi malutka porcja… Nawet przy tylko dwóch ciastożercach w domu znika w moment

  15. To ciasto jest przepyszne, właśnie je zrobiłam bez wychodzenia do sklepu, bo wszystkie składniki były w domu. Orzechy na wierzchu – obłędne, zapach ciasta w całym bloku. Polecam

  16. Upiekłam dzisiaj te ciasto, po paru godzinach został jedynie mały kawałeczek. Nie dodałam aromatu waniliowego, dodałam brązowy cukier i mąke pszenną pełnoziarnistą, wyszło strasznie ciemne – myslałam ze je spaliłam :) Dziękuję za przepis, liczę na więcej takich, ciasto przepyszne :)

  17. kilka razy robiłem, i za każdym razem smakuje coraz lepiej ;-) ale tak poważnie to fajne fajne, faktycznie proste, szybkie i mega smaczne. Robiłem oczywiście z truskawkami a ostatnio z mamalinami, czereśniami. Przepis że stronka powodował już do kilku osób.
    Pozdrawiam
    Mariusz

Dodaj komentarz

.