Nadziewane ciasteczka z czekoladą i migdałami

W Małej Cukierence dzisiaj romantycznie :). Zapraszam na pyszne, czekoladowe, kruche, nadziewane ciasteczka. Wyglądają uroczo w kształcie serduszek i są proste w przygotowaniu. Będą miłym upominkiem na walentynki dla ukochanej osoby. Bardzo polecam… (inspiracja ze strony sallysbakingaddiction.com)

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Nadziewane ciasteczka z czekoladą i migdałami

Nadziewane ciasteczka z czekoladą i migdałami
Składniki na około 22 sztuki:
Ciasto:
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/4 szklanki zmielonych migdałów
1/4 szklanki kakao bez cukru
2/3 szklanki jasnego brązowego cukru
1 opakowania cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g
szczypta soli
230g schłodzonego masła
120ml mleka
Nadzienie:
120g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% połamanej na kawałeczki
130ml śmietanki kremówki 36%
2-3 łyżki zmielonych migdałów
Dodatkowo:
około 200g mlecznej czekolady (lub 100g mlecznej i 100g białej czekolady)
1 jajko roztrzepane widelcem

Ciasto:
1. Na mąkę przesiać kakao, dodać cukier, cukier z wanilią, sól, migdały i wymieszać łyżką.
Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, podsypując mąką (patrz FILM). Dodać mleko i szybko rękoma zagnieść ciasto (można też użyć miksera). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 60 minut.

Nadzienie:
2. Śmietankę wlać do rondelka, dodać migdały i zagotować. Zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi (patrz FILM).
Nadzienie czekoladowe nakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

3. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i krótko zagnieść. Następnie, podsypując mąką cienko rozwałkować. Z ciasta powycinać serduszka lub ciasteczka o innym kształcie.

4. Brzegi jednego serduszka posmarować roztrzepanym jajkiem, na środek położyć sporą łyżeczkę nadzienia, przykryć drugim serduszkiem i brzegi lekko docisnąć widelcem (patrz FILM), tak przygotować wszystkie ciasteczka.

5. Ciasteczka poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Piec w temperaturze 210°C na funkcji góra-dół przez około 15-16 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia na około 10 minut i dopiero przenosić z blaszki.

6. Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce. Przelać ją do foliowego woreczka, obciąć brzeg woreczka i czekoladą ozdobić ciasteczka (patrz FILM).

Udanych wypieków:)

Nadziewane ciasteczka z czekoladą i migdałami

Print Friendly, PDF & Email

12 komentarzy do “Nadziewane ciasteczka z czekoladą i migdałami”

  1. czy ciasteczka da się upiec z jakimś nadzieniem owocowym? ( np. mrożone maliny-podgrzać je dodając cukier i zagęszczając mąką ziemniaczaną)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz