Mus ze śliwek z cynamonem

Smaczny, gęsty krem ze śliwek z cudownie aromatycznym cynamonem. Ma piękny kolor i mnóstwo witamin. Świetny przepis na dzień urody :) i uważam, że interesująca odmiana na deser :)   (przepis z gazetki „Lubię gotować” nr 9/2010)

Składniki:
700g śliwek (najlepiej bardzo dojrzałych)
20g masła
50g cukru
300ml śmietany kremówki
1,5 łyżeczki cynamonu

Śliwki umyć i usunąć pestki. Do rondla wlać 3 łyżki wody, masło i śliwki. Gotować 10 minut na małym ogniu. Odstawić do przestygnięcia, dodać cukier, cynamon i zmiksować ma mus. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z zimnym kremem śliwkowym. Deser nałożyć do szklaneczek i włożyć na godzinę do lodówki. Przed podaniem wierzch można posypać cynamonem.
Smacznego :)

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

6 komentarzy do wpisu „Mus ze śliwek z cynamonem”

  1. Witam.
    Mam pytanie, Do tego deseru dodałam śliwki mrożone, czy usunąć wodę, która jest w garnku, czy ją zostawić? Z góry bardzo dziękuje za odpowiedź, pozdrawiam.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.