Mini tarty czekoladowe z solonym karmelem

Dzisiaj zapraszam na pyszne mini tarty czekoladowe z solonym karmelem. Aromatyczne, mocno czekoladowe, ciekawe w smaku, na kruchym kakaowym cieście. Mnie bardzo smakowały, lubię połączenie słonego karmelu z czekoladą. Tarty możemy ozdobić owocami lub podać posypane tylko solą w płatkach. Deser proszę podawać w temperaturze pokojowej, polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka



Mini tarty czekoladowe z solonym karmelem

Mini tarty czekoladowe z solonym karmelem
Składniki na około 5 mini tart:
Ciasto:
80g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżki kakao bez cukru
2 łyżki drobnego cukru do wypieków
60g masła w temperaturze pokojowej
1 żółtko
Karmel:
100g cukru kryształu
2 i 1/2 łyżki wody
60g masła
1/2 łyżeczki soli (użyłam soli morskiej)
2 łyżki śmietanki kremówki 36%
Czekoladowy krem – ganache:
100g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
60ml śmietanki kremówki 36%
2 łyżki masła (około 30g)
Dodatkowo:
sól w płatkach do posypania
maliny do ozdoby

Mini tarty czekoladowe z solonym karmelem

Ciasto:
1. Do miski przesiać mąkę z kakao, dodać pozostałe składniki na ciasto i wymieszać mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy.

2. Blat podsypać mąką i wysypać wilgotne okruchy, szybko rękoma zagnieść ciasto.

3. Ciasto dosyć cienko rozwałkować, podsypując mąką i wyłożyć nim foremki do mini tart (patrz FILM, użyłam 3 foremek wielkości 6x11cm i 2 foremki o średnicy 10cm). Ciasto gęsto ponakłuwać widelcem i włożyć do zamrażalnika na około 35 minut lub do lodówki na około 60 minut.

4. Dobrze schłodzone ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 190C na funkcji góra-dół przez około 12-15 minut. Piekłam na środkowej półce piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Karmel:
5. Do rondelka wsypać cukier, dodać wodę i postawić na gazie, nakryć pokrywką, zagotować (proszę nie mieszać). Jak cukier się rozpuści i zacznie się gotować to można zdjąć pokrywkę. Karmel podgrzewać, aż troszkę zbrązowieje, ściągnąć z ognia.

6. Do gorącego karmelu dodać mało i mieszać, aż się rozpuści. Dodać śmietankę, sól, wymieszać. Rondelek znów postawić na gazie i podgrzewać przez około 1 minutę, cały czas mieszając, aż składniki połączą się w jednolitą masę, zdjąć z ognia, odstawić do przestygnięcia na około 4-5 minut.

7. Gorący karmel rozlać do mini tart i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Czekoladowy krem – ganache:
8. Do rondelka przełożyć wszystkie składniki na czekoladowy krem i podstawić na bardzo małym ogniu. Mieszać, aż składniki się roztopią i połączą w jednolitą masę.
Gotowy krem wylać na mini tarty, odstawić na około 15 minut do przestygnięcia. Wierzch udekorować solą w płatkach i owocami.

Udanych wypieków :)

Mini tarty czekoladowe z solonym karmelem

Print Friendly, PDF & Email

10 myśli na temat „Mini tarty czekoladowe z solonym karmelem

  1. Witam, Pani przepisy są niesamowite, dzięki filmom wszystko wiadomo krok po kroku, aby wypiek był udany, czy moze mi Pani polecić najlepsze ciasteczka czekoladowe- jedna, dwa przepisy, samej trudno mi zdecydować, z góry dziękuję,
    Pozdrawiam Joasia

  2. od dłuższego czasu mam ochotę właśnie na takie tartaletki, u mnie tylko mała modyfikacja, chciałam zrezygnować z karmelu i czekolada koniecznie ze skórką cytrynową, na górę wiśnie z domowej wiśniówki i prażone migdały :) mam tylko pytanie jak długo utrzymują one świeżość? potrzebne będą na niedzielę, więc zastanawiam się czy mogę przygotować w sobotę, boję się ze kruche ciasto zrobi się wilgotne od masy

Dodaj komentarz

.