Jabłka w „szlafroczkach” – jabłka w kruchym cieście

Zapraszam na fantastyczny, przepyszny deser – „jabłka w szlafroczkach”. Kruche, waniliowo- maślane ciasto otula jabłka nadziane bakaliami i miodem. Jabłka w kruchym cieście możemy podać z bitą śmietaną lub lodami i przed podaniem posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem, pycha… Robiłam już ten deser trzy razy i za każdym razem znika błyskawicznie:) Do przepisu radzę użyć dość miękkich jabłek, ponieważ bardzo twarde nie zdążą się dobrze upiec, ale również będą smaczne. Do wycinania ogryzków z jabłek użyłam świetnej drylownicy do jabłek – Good Grips marki OXO, bardzo polecam. Jestem z niej zadowolona. Jest poręczona, dobrze wyprofilowana i łatwo dzięki niej usuniemy ogryzki z jabłek (patrz film) Otrzymałam ją do przetestowania ze sklepu Leduvel.

Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka


jablka w szlafroczkach

Jabłka w „szlafroczkach” – jabłka w kruchym cieście
Składniki:
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
100g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
150g schłodzonego masła
1 żółtko
1 białko
5-6 niedużych jabłek (dość miękkich)
1 garść ulubionych, poszatkowanych bakalii (użyłam żurawiny i orzechów włoskich)
około 3 łyżeczek miodu
Dodatkowo:
bita śmietana lub lody
cukier puder wymieszany z cynamonem do posypania

jablka w szlafroczkach

Ciasto:
1. Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać pokrojone masło i posiekać je z mąką lub masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami (patrz FILM). Dodać żółtko i szybko zagnieść ciasto.

2. Odłożyć bardzo mały kawałek ciasta na liski (jeśli odłożymy za duży kawałek, nie starczy nam ciasta na pokrycie szóstego jabłka), pozostałe ciasto podzielić na 5 lub 6 równych porcji.

3. Jabłka obrać i z całych jabłek (nie przepoławiać) wykroić gniazda nasienne (patrz FILM), można również nie do końca wykrawać gniazda nasienne, żeby nie wyciekł płynny miód.

4. Kawałek ciasta trochę rozwałkować, podsypując mąką i obkleić nim 3/4 jabłka. Do środka jabłka włożyć bakalie, dodać pół łyżeczki miodu (możemy również posypać trochę cynamonem) i całkowicie obłożyć ciastem jabłko, rozciągając je rękoma (patrz FILM).

5. Białko lekko ubić i każde jabłko w cieście posmarować dokładnie białkiem, poukładać je na blaszce wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia.

6. Z odłożonego ciasta powycinać listki i poukładać je na wierzchu jabłek. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200oC przez około 20-25 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.

7. Jabłka podawać jeszcze ciepłe z bitą śmietaną lub lodami. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

Udanych wypieków:)

jablka w szlafroczkach3

jablka w szlafroczkach

13 thoughts on “Jabłka w „szlafroczkach” – jabłka w kruchym cieście

  1. Już pisałam na FB, ale tutaj też muszę!
    Przepyszne, delikatne, cudowne ciasto a w środku cieplutkie jabłuszko i ekstra bakalie :)
    Dziękuję za kolejny świetny przepis! :)

  2. o rany, jakie fajne! będę robić jak tylko znajdę chwilkę i pretekst, uwielbiam szarlotkę , ale te pieczone jabłka to musi być pyszność

Dodaj komentarz

.