Ekspresowe Ciasteczka Śnieżynki

Ekspresowe Ciasteczka Śnieżynki – Maślane ciasteczka obtoczone w puszku z cukru pudru przypominają zimowe śnieżki. Bardzo smaczne, orzechowo – waniliowe. Kruche, delikatne, cudownie pachnące, rozpływają się w ustach. Wyjątkowo szybkie w przygotowaniu, są to najszybsze ciasteczka jakie do tej pory piekłam, a są takie pyszne! Bardzo polecam :)

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Ekspresowe Ciasteczka Śnieżynki

Ekspresowe Ciasteczka Śnieżynki
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
220g miękkiego masła
1 żółtko
50g cukru pudru
parę kropli aromatu waniliowego lub ekstrakt waniliowy
300g mąki
100g drobno posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
szczypta soli
dodatkowo:
cukier puder do obtoczenia

1. Masło ucieramy mikserem przez około 2-3 minuty. Dodajemy resztę składników i mieszamy mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy.

2. Mikser odstawiamy i z wilgotnych okruchów zagniatamy ciasto (patrz FILM).

3. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 12-15 minut w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg. Jeszcze ciepłe ciasteczka obtaczamy w cukrze pudrze.

Udanych wypieków :)

Ekspresowe Ciasteczka Śnieżynki

Print Friendly, PDF & Email

69 komentarzy do “Ekspresowe Ciasteczka Śnieżynki”

  1. Super są te ciastka. Bardzo szybkie do zrobienia, nie za słodkie i znikają równie szybko jak się robią 😉 ja je troszkę spłaszczam na blasze i w moim piekarniku muszę piec 30 minut, żeby w środku się dobrze upiekły.

    Odpowiedz
  2. Witam,
    Można je zrobić w ciemnej wersji, tj z kakao lub czekolada? Jeśli tak to poproszę o info ile kakao dodać i czy ewentualnie gorzka czekolada ?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz