Czekoladowe ciasto z blachy

Czekoladowe ciasto z blachy 1

Ciasto jest bardzo smaczne. Pachnie czekoladą i jest wilgotne. Bardzo szybkie w przygotowaniu. Lepiej smakuje dobrze przestygnięte. Przepis z książeczki „Czekolada” z kuchennej półeczki Jacqueline Bellefontaine. Polecam :)

Czekoladowe ciasto z blachy 2

Składniki:

225g cukru pudru

225g miękkiej margaryny

4 roztrzepane jajka

4 łyżki mleka

350g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki kakao

50g groszków z czekolady mlecznej (użyłam czekolady mlecznej, deserowej i białej)

50g groszków z czekolady deserowej  lub czekolada deserowa

50g groszków z czekolady białej lub czekolada biała

parę kropli aromatu śmietankowego

cukier puder do posypania

Jeśli nie mamy groszków czekoladowych, to tabliczki czekolady należy schłodzić (ja włożyłam na 30 min do zamrażalnika). Schłodzone czekolady posiekać na drobne kawałki wielkości groszków czekoladowych.

Posmarować tłuszczem blachę o wymiarach 33 na 23 cm.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, kakao i cukrem pudrem. Dodać do suchych składników margarynę, roztrzepane jajka, aromat śmietankowy. Ucierać składniki na gładką masę. Ucierając, dolewać mleko.

Do utartej masy dodać groszki czekoladowe lub rozdrobnioną czekoladę i wymieszać (dodałam trochę więcej czekolady niż jest w przepisie).

Masę przełożyć do przygotowanej formy i wygładzić wierzch. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180oC przez 30-40 min (w moim piekarniku piekłam 170 oC na funkcji góra-dół).

Ostygnięte ciasto posypać cukrem pudrem. Aby zrobić „kratkę” na cieście, należy pociąć papier na cienkie paski i przed posypaniem ułożyć paski na wierzchu. Po oprószeniu cukrem usunąć papier.

Udanych wypieków :)

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszne, kremowe ciasto z białą czekoladą i likierem

Proste, szybkie ciasto kakaowe – murzynek

Tarta Mocno Czekoladowa z Ciasteczkami

Łatwy Czekoladowy Sernik z Oreo

Najlepsze MOCNO czekoladowe BROWNIES

Ciasto czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką

13 komentarzy do “Czekoladowe ciasto z blachy”

  1. Mam pytanko – ciasto po upieczeniu od razu wyciągamy z piekarnika? A może czekamy, otwieramy piekarnik żeby przestygł i dopiero po jakimś czasie wyciągamy ciasto? Nie znam się za dobrze na pieczeniu…

    Odpowiedz

Dodaj komentarz