Ciasto z marchewką i orzechami

Pyszne ciasto marchewkowe z mnóstwem orzechów. Prześlicznie pachnie i ma wspaniały kolor. Jest gęste, wilgotne, a dodanie skórki cytrynowej bardzo dobrze podkreśla smak marchewki i orzechów. Jedynym minusem tego przepisu jest to, że z podanych składników wychodzi mała tortownica :)

(przepis z książki „1000 klasycznych ciast i ciasteczek” Wendy Hobson).

Składniki:
2 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie
2/3 szklanki cukru (użyłam brązowego)
220g startych marchewek
1 ¼ szklanki posiekanych mieszanych orzechów (dałam tylko włoskie)
2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
½ szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Dobrze utrzeć żółtka z cukrem. Dodać marchewkę, orzechy, skórkę cytrynową, a potem wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać (powstanie bardzo gęsta masa). Białka ubić na sztywną pianę i bardzo delikatnie mieszając, połączyć z marchewkową masą. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 18cm, wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Piec w temperaturze 170-180oC przez około 45 minut. Ciasto będzie gotowe, jeśli po wbiciu wykałaczki w środek, po wyjęciu pozostanie ona czysta (gdyby tak nie było, nakryć ciasto folią i pozostawić w piekarniku jeszcze przez około 15 minut).
Udanych wypieków :)

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

52 komentarze do wpisu „Ciasto z marchewką i orzechami”

  1. To ciasto to jakies nieporozumienie nie wychodzi nie rosnie i ponad godzinie w piekarniku jest SUROWE!!!NIE ROBCIE TEGO ZAKALCA!!!

  2. po upieczeniu wspanialego ciasta cytrynowego postanowilam sprobowac tego z marchewka rosnie w piekarniku jestem dobrej mysli napewno sie uda robilam je z sercem pozdrawiam z zimnej lecz slonecznej italii

  3. Chciałabym zrobić to ciasto, ale mam pytanie:
    Jaką średnicę ma tortownica?
    Jak upiekę ciasto to napiszę jak wyszło :)

  4. W końcu zaopatrzyłam się w małą tortownicę i upiekłam ciasto :)
    Wyszło idealnie, pięknie wyrosło, a w środku delikatnie wilgotne.
    Smak i zapach super.
    Smakowało całej rodzinie :)
    Teraz przymierzam się do ciasta cytrynowego.

  5. Zrobilam to ciasto z podwojnej porcji bo nie mialam malej tortownicy. Wlasnie jem. No i coz moge powiedziec, jest po prostu PYSZNE! Myslalam ze sie nie uda bo cukier, ktorego uzylam byl troche za gruby i nawet sie caly nie rozpuscil przy ucieraniu. Do tego bialka nie chcialy sie ubic na sztywno. No i zaekspermymentowalam i dodalam pol maki pelnoziarnistej (tak dla zdrowotnosci :) ). A ciasto i tak sie uparlo i wyszlo. Te orzechy z marchewka to po prostu idealny duet a wszystko to uwienczone aromatem skorki z cytryny. Bomba.
    Nastepny w kolejce czeka sernik na zimno z jagodami (pewnie zrobie z borowkami bo jagod teraz nie dostane). Pozdrowienia od meza Mala Cukierenko :)

  6. super:) dziękuje za pozdrowienia, cieszę się, że ciasto smakowało, dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie

  7. Wszędzie przepis na to ciasto ma minimum 1/2 szklanki oleju, te jest w ogóle bez tłuszczu?

    P.S. Właśnie je robię, tylko planuję dodać pół szklanki oleju :) Oby wyszło!

  8. Witam, wypróbowałam powyższy przepis w to piękne sobotnie południe ;-) naprawdę pyszne ciasto, zapachy roznoszą się po całym domu! Piekłam podwójną porcję (w tortownicy o średnicy 28 cm). Do orzechów dodałam trochę posiekanych migdałów – ponadto troszkę je uprażyłam na patelni. Polecam, smacznego!! :)

  9. W planach na jutro :) Dodakowo… planuję wykorzystać pozostałości z robienia soku marchewkowego, dam znać czy ta ekonomiczna wersja także działa :)

  10. Wersja z ekonomiczną marchewką – pozostałością po soku działa jak najbardziej :) (dodałam ok 2 łyżek oleju, ponieważ masa wyszła dość mocno „suchawa”) Robiłam podwójna porcję, wyłożyłam ją na blachę o średnicy 24 cm, więc wyszło dość niskie, ale biorąc pod uwagę moje starania w ograniczeniu słodyczy – im kawałek mniejszy tym dla mnie lepiej :)
    Dodatkowo połowę mąki zamieniłam na razową żytnią. Ot tak dla zdrowotności :) przepis wciąż BARDZO udany.

    Czy próbował może ktoś zamieniać cukier na miód?

  11. Ciasto upieczone, zjedzone, niepozorne z wyglądu ale smaczne. Mężowi smakowało bo minimum mąki, mnóstwo orzechów (z braku włoskich dałam tylko laskowe) i przede wszystkim zero tłuszczu. Zastanawiam się czy następnym razem zrobić tylko z samymi orzechami, tylko czy wyjdzie? I zdecydowanie dodam jeszcze cynamon, imbir i zamiast skórki cytrynowej, pomarańczową :)

  12. wspaniale, dziękuję za komentarz, czy bez mąki wyjdzie? hm… szczerze powiedziawszy nie wiem, ale wydaje mi się, że tak, tylko trzeba będzie bardzo drobno zmielić orzechy,
    pozdrawiam ciepło

  13. Właśnie upiekłam i wyjęłam z blachy, lekko ostudzony posypałam cukrem pudrem. Jest po prostu wspaniały, a do tego pięknie pachnie. Dziękuje za przepis i polecam gorąco !

  14. poszukuję przepisu na ciasto marchewkowe z serkiem typu philadelphia i orzechami jakiś czas temu znalazłam przepis na to ciasto na tej stronie było pyszne :) niestety teraz nie mogę znaleźć tego przepisu

  15. Skusilam sie na to ciasto, bo juz dawno mialam zamiar je zrobic.
    No i chyba mi nie za bardzo wyszlo: malo wyroslo i jest troche ‚ciezkie’. Dlaczego?
    Podwoilam ilosc skladnikow, bo pieklam na wiekszej blaszce.
    Pieklam na 160st w piecu z termoobiegiem….

  16. przykro mi, że się nie udało, chyba za dużo marchewki i ciasto było za ciężkie dlatego nie wyrosło, dobrze jest też czasami trochę osaczyć marchewkę przed dodaniem do ciasta, pozdrawiam

  17. Wczoraj sprawdziłam, faktycznie smaczne. Do połowy dodałam cynamon- rewelacja. Zastanawia mnie tylko, czy to normalne, że po wyciągnięciu z piekawnika ciasto troszke opadło? Jak tego uniknąć?

    • tak trochę może opaść od ciężaru wilgotnej marchewki, można marchewkę przed dodaniem od ciasta trochę osączyć w dłoniach, pozdrawiam serdecznie

  18. Dodalam od siebie jeszcze kawalki mrozonego ananasa oraz przyprawe do piernika :) ciasto pieknie pachnie, smakuje wybornie, rozplywa sie w ustach :) polecam, szczegolnie jesli chcecie cos upiec na szybko :)

  19. Przepraszam, ale nie moge zrozumiec czy te 220 g marchewki to ma byc waga marchewki przed starciem na tarce czy to starta marchewka ma miec 220 g …

  20. Ciasto rewelacja, piekłam w blaszce babkowej z kominem. z samymi orzechami włoskimi. Nie miałam dużych jajek dałam 3 średnie. Polecam bardzo smaczne, wilgotne ciasto.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.