Ciasto z marchewką i orzechami

Pyszne ciasto marchewkowe z mnóstwem orzechów. Prześlicznie pachnie i ma wspaniały kolor. Jest gęste, wilgotne, a dodanie skórki cytrynowej bardzo dobrze podkreśla smak marchewki i orzechów. Jedynym minusem tego przepisu jest to, że z podanych składników wychodzi mała tortownica :)

(przepis z książki „1000 klasycznych ciast i ciasteczek” Wendy Hobson).

Składniki:
2 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie
2/3 szklanki cukru (użyłam brązowego)
220g startych marchewek
1 ¼ szklanki posiekanych mieszanych orzechów (dałam tylko włoskie)
2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
½ szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Dobrze utrzeć żółtka z cukrem. Dodać marchewkę, orzechy, skórkę cytrynową, a potem wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać (powstanie bardzo gęsta masa). Białka ubić na sztywną pianę i bardzo delikatnie mieszając, połączyć z marchewkową masą. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 18cm, wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Piec w temperaturze 170-180oC przez około 45 minut. Ciasto będzie gotowe, jeśli po wbiciu wykałaczki w środek, po wyjęciu pozostanie ona czysta (gdyby tak nie było, nakryć ciasto folią i pozostawić w piekarniku jeszcze przez około 15 minut).
Udanych wypieków :)

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

52 komentarze do wpisu „Ciasto z marchewką i orzechami”

  1. po upieczeniu wspanialego ciasta cytrynowego postanowilam sprobowac tego z marchewka rosnie w piekarniku jestem dobrej mysli napewno sie uda robilam je z sercem pozdrawiam z zimnej lecz slonecznej italii

    Odpowiedz
  2. Chciałabym zrobić to ciasto, ale mam pytanie:
    Jaką średnicę ma tortownica?
    Jak upiekę ciasto to napiszę jak wyszło :)

    Odpowiedz
  3. W końcu zaopatrzyłam się w małą tortownicę i upiekłam ciasto :)
    Wyszło idealnie, pięknie wyrosło, a w środku delikatnie wilgotne.
    Smak i zapach super.
    Smakowało całej rodzinie :)
    Teraz przymierzam się do ciasta cytrynowego.

    Odpowiedz
  4. Zrobilam to ciasto z podwojnej porcji bo nie mialam malej tortownicy. Wlasnie jem. No i coz moge powiedziec, jest po prostu PYSZNE! Myslalam ze sie nie uda bo cukier, ktorego uzylam byl troche za gruby i nawet sie caly nie rozpuscil przy ucieraniu. Do tego bialka nie chcialy sie ubic na sztywno. No i zaekspermymentowalam i dodalam pol maki pelnoziarnistej (tak dla zdrowotnosci :) ). A ciasto i tak sie uparlo i wyszlo. Te orzechy z marchewka to po prostu idealny duet a wszystko to uwienczone aromatem skorki z cytryny. Bomba.
    Nastepny w kolejce czeka sernik na zimno z jagodami (pewnie zrobie z borowkami bo jagod teraz nie dostane). Pozdrowienia od meza Mala Cukierenko :)

    Odpowiedz
  5. super:) dziękuje za pozdrowienia, cieszę się, że ciasto smakowało, dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  6. Wszędzie przepis na to ciasto ma minimum 1/2 szklanki oleju, te jest w ogóle bez tłuszczu?

    P.S. Właśnie je robię, tylko planuję dodać pół szklanki oleju :) Oby wyszło!

    Odpowiedz
  7. Witam, wypróbowałam powyższy przepis w to piękne sobotnie południe ;-) naprawdę pyszne ciasto, zapachy roznoszą się po całym domu! Piekłam podwójną porcję (w tortownicy o średnicy 28 cm). Do orzechów dodałam trochę posiekanych migdałów – ponadto troszkę je uprażyłam na patelni. Polecam, smacznego!! :)

    Odpowiedz
  8. W planach na jutro :) Dodakowo… planuję wykorzystać pozostałości z robienia soku marchewkowego, dam znać czy ta ekonomiczna wersja także działa :)

    Odpowiedz
  9. Wersja z ekonomiczną marchewką – pozostałością po soku działa jak najbardziej :) (dodałam ok 2 łyżek oleju, ponieważ masa wyszła dość mocno „suchawa”) Robiłam podwójna porcję, wyłożyłam ją na blachę o średnicy 24 cm, więc wyszło dość niskie, ale biorąc pod uwagę moje starania w ograniczeniu słodyczy – im kawałek mniejszy tym dla mnie lepiej :)
    Dodatkowo połowę mąki zamieniłam na razową żytnią. Ot tak dla zdrowotności :) przepis wciąż BARDZO udany.

    Czy próbował może ktoś zamieniać cukier na miód?

    Odpowiedz
  10. Ciasto upieczone, zjedzone, niepozorne z wyglądu ale smaczne. Mężowi smakowało bo minimum mąki, mnóstwo orzechów (z braku włoskich dałam tylko laskowe) i przede wszystkim zero tłuszczu. Zastanawiam się czy następnym razem zrobić tylko z samymi orzechami, tylko czy wyjdzie? I zdecydowanie dodam jeszcze cynamon, imbir i zamiast skórki cytrynowej, pomarańczową :)

    Odpowiedz
  11. wspaniale, dziękuję za komentarz, czy bez mąki wyjdzie? hm… szczerze powiedziawszy nie wiem, ale wydaje mi się, że tak, tylko trzeba będzie bardzo drobno zmielić orzechy,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  12. Właśnie upiekłam i wyjęłam z blachy, lekko ostudzony posypałam cukrem pudrem. Jest po prostu wspaniały, a do tego pięknie pachnie. Dziękuje za przepis i polecam gorąco !

    Odpowiedz
  13. poszukuję przepisu na ciasto marchewkowe z serkiem typu philadelphia i orzechami jakiś czas temu znalazłam przepis na to ciasto na tej stronie było pyszne :) niestety teraz nie mogę znaleźć tego przepisu

    Odpowiedz
  14. Skusilam sie na to ciasto, bo juz dawno mialam zamiar je zrobic.
    No i chyba mi nie za bardzo wyszlo: malo wyroslo i jest troche ‚ciezkie’. Dlaczego?
    Podwoilam ilosc skladnikow, bo pieklam na wiekszej blaszce.
    Pieklam na 160st w piecu z termoobiegiem….

    Odpowiedz
  15. przykro mi, że się nie udało, chyba za dużo marchewki i ciasto było za ciężkie dlatego nie wyrosło, dobrze jest też czasami trochę osaczyć marchewkę przed dodaniem do ciasta, pozdrawiam

    Odpowiedz
  16. Wczoraj sprawdziłam, faktycznie smaczne. Do połowy dodałam cynamon- rewelacja. Zastanawia mnie tylko, czy to normalne, że po wyciągnięciu z piekawnika ciasto troszke opadło? Jak tego uniknąć?

    Odpowiedz
    • tak trochę może opaść od ciężaru wilgotnej marchewki, można marchewkę przed dodaniem od ciasta trochę osączyć w dłoniach, pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
  17. Dodalam od siebie jeszcze kawalki mrozonego ananasa oraz przyprawe do piernika :) ciasto pieknie pachnie, smakuje wybornie, rozplywa sie w ustach :) polecam, szczegolnie jesli chcecie cos upiec na szybko :)

    Odpowiedz
  18. Przepraszam, ale nie moge zrozumiec czy te 220 g marchewki to ma byc waga marchewki przed starciem na tarce czy to starta marchewka ma miec 220 g …

    Odpowiedz
  19. Ciasto rewelacja, piekłam w blaszce babkowej z kominem. z samymi orzechami włoskimi. Nie miałam dużych jajek dałam 3 średnie. Polecam bardzo smaczne, wilgotne ciasto.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz