Ciasto PRINCE POLO z brzoskwiniami i galaretką

Zapraszam na pyszne, szybkie w przygotowaniu „ciasto prince polo” z brzoskwiniami i galaretką. Przepis dostałam od czytelniczki Pani Marzeny Szportun, bardzo dziękuję. Wafelki mieszamy z ubitą śmietanką, brzoskwiniami lub morelami i kładziemy na biszkopcie. Wierzch polewamy truskawkową galaretką, pycha! W przepisie użyty jest fix do śmietany, więc nie musimy się martwić żelatyną, polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Ciasto PRINCE POLO z brzoskwiniami i galaretką

Ciasto PRINCE POLO z brzoskwiniami i galaretką
Biszkopt:
4 duże jajka – osobno żółtka i białka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g
Masa:
1L śmietanki kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
1 puszka brzoskwiń lub moreli (użyłam moreli)
4 wafelki Prince Polo XXL
2 opakowania fix do śmietany  
2 galaretki truskawkowe
Do ozdoby:
trochę ubitej śmietanki
1-2 wafelki Prince Polo XXL

Biszkopt:
1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).

3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, cukier z wanilią, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.

4. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa.

5. Na jajeczną masę przesiać wcześniej przygotowaną mąkę i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25-30 minut.

6. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

7.Biszkopt wyjąć z blaszki i zdjąć ostrożnie papier. Następnie papier i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki (dzięki temu ciasto będzie się lepiej kroiło).

Masa:
8. Galaretki zalać 1L gorącej wody, mieszać, aż się rozpuści. Odstawić do całkowitego stygnięcia.

9. Brzoskwinie lub morele osączyć, zachowując syrop i pokroić je na kawałeczki.
Około 1/3 szklanki syropu nasączyć biszkopt w blaszce.

10. Wafelki pokroić na kawałki.

11. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixem. Dodać morele, wafelki i wymieszać. Masę wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać. Wierzch polać lekko tężejąca galaretką (patrz film). Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.

12. Ciasto PRINCE POLO z brzoskwiniami i galaretką podawać pokrojone na spore kwadraty, ozdobić je kleksami bitej śmietanki i pokrojonymi wafelkami, patrz film.

Udanych wypieków:)

Ciasto PRINCE POLO z brzoskwiniami i galaretką

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką

Świąteczne kremowe ciasto z brzoskwiniami i galaretką Ambasador

Tort kokosowy z brzoskwiniami

Ciasto leśny mech z brzoskwiniami

Sylwestrowy TORT Szampański

Wiosenny tort owocowy z kremem budyniowym i serowym

25 komentarzy do “Ciasto PRINCE POLO z brzoskwiniami i galaretką”

  1. Śmietanka musi byc mocno schlodzona, i nie można ubijac zbyt długo. Ubijaj szybko do oczekiwanej konsystencji i na tym koniec. Tutaj dluzej nie znaczy lepiej i zrobi sie maslo

    Odpowiedz
  2. Witam.
    Mam duzy problem z upieczeniem biszkoptu bo w trakcie pieczenia jak juz pieknie wyrosnie to opada do pozycji surowej.Nie umiem tez ubic kremowki36 procentowej.Mam robot kitchenAid. Bardzo proszę o pomoc.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Zrobiłam ale jeszcze nie próbowałam. Co do kwestii technicznej to na taką blachę jest zbyt duzo śmietany i jak damy prawie całą to nie ma miejsca dla galaretki. Należy użyć jej mniej ok.750ml wystarczy. Zmienilam też śmietanę 36 na 30% ponieważ dla mnie jest za tłusta. Co do smaku, napiszę później.

    Odpowiedz
    • można posypać wiórkami kokosowymi lub może polać polewą czekoladową, posypać uprażonymi orzechami, pozdrawiam

      Odpowiedz

Dodaj komentarz