Babeczki piernikowe z miodem i kremem czekoladowym

W Małej Cukierence bardzo czekoladowo i piernikowo. Zapach przypraw korzennych od tygodnia unosi się w całym domu i jak na razie końca nie widać :). Dzisiaj zapraszam na babeczki piernikowe z miodem i kremem czekoladowym. Pyszne, aromatyczne i proste w przygotowaniu. Krem możemy dowolnie modyfikować i zrobić, np. pomarańczowy, dodając skórki pomarańczowej i aromatu pomarańczowego lub dodać przyprawy korzenne. Gotowe babeczki możemy ładnie zapakować i obdarować nimi najbliższych.

Przeróżne opakowania na babeczki znajdziecie w sklepie
OpakowaniaCukiernicze.pl.

Babeczki piernikowe z miodem i kremem czekoladowym

Babeczki piernikowe z miodem i kremem czekoladowym

Babeczki piernikowe z miodem i kremem czekoladowym
Składniki na 12 babeczek:
Babeczki:
150g masła
50g gorzkiej czekolady
1/2 szklanki naturalnego miodu
2 kopiaste łyżki kakao bez cukru
3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże jajka
1/4 szklanki jasnego brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
po 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru, gałki muszkatowej, kardamonu, goździków
szczypta soli
1/3 szklanki maślanki
Krem:
90g śmietanki kremówki 36%
180g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
150g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
2 łyżki cukru pudru
2-4 krople aromatu śmietankowego + 1/3 łyżeczki pasty waniliowej (możemy zastąpić aromatem waniliowym lub dodać 1 łyżeczkę startej skórki pomarańczowej lub dodać cynamonu i przypraw korzennych)
Dodatkowo:
biała posypka cukrowa

babeczki-piernikowe-z-miodem2

Babeczki:
1. Do rondelka z grubym dnem włożyć masło, czekoladę, miód, wsypać kakao, podgrzewać mieszając, aż składniki się roztopią i połączą w jednolitą masę. Zdjąć z ognia i masę odstawić do ostygnięcia na około 5-10 minut.

2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawami.

3. Do jajek dodać cukier, sól i dokładnie wymieszać mikserem do połączenia składników. Wlać przestygniętą masę czekoladową i wymieszać mikserem na średnich obrotach.

4. Do masy dodać mąkę, maślankę i krótko wymieszać, do połączenia składników.

5. Ciasto przełożyć do blaszki na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 22-25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia na 5-10 minut i babeczki wyjąć z metalowej formy do całkowitego ostygnięcia.

Krem:
6. Czekoladę połamać lub poszatkować i przełożyć od miski. Do rondelka wlać śmietankę kremówkę i zagotować. Czekoladę zalać gorącą śmietanką i mieszać, aż się roztopi i powstawanie jednolity krem. Krem czekoladowy nakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę pokojową, jak masło.

7. Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3 minuty. Dodać aromaty (lub skórkę pomarańczową lub przyprawy korzenne) i masę czekoladową, dokładnie wymieszać.
8. Gotowy krem przełożyć do foliowego woreczka z końcówką Wilton M1 i ozdobić nim wierzch babeczek, posypać posypką cukrową lub dowolnie udekorować.

Udanych wypieków:)

babeczki-piernikowe-z-miodem4

Babeczki piernikowe z miodem i kremem czekoladowym

Print Friendly, PDF & Email

25 komentarzy do “Babeczki piernikowe z miodem i kremem czekoladowym”

Dodaj komentarz